EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

GABINET DE DIDÀCTICA

Telf. 96 315 68 18 
Fax. 96 315 68 26
gab.didactica@uv.es

Empresa contractada: Ginkgo Educación

Tècniques de l'empresa contractada
Olga Ibáñez, Ana Garrido i Pilar López

VISITES I TALLERS PER A GRUPS | ADULTS, ASSOCIACIONS, PQPI I GRUPS CULTURALS

GAUDEIX D'UNA EXPERIÈNCIA BOTÀNICA AMB EL GABINET DE DIDÀCTICA

Si estàs interessat en visitar el Botànic amb el teu grup, ací trobaràs totes les activitats que oferim al Jardí per a adults i associacions. Per connectar directament amb la natura, començarem sempre amb una visita guiada per les diferents col·leccions de plantes que podem trobar al Jardí. Un itinerari que es podrà complementar amb un o dos tallers que podràs triar del nostre programa educatiu.

INFORMACIÓ BÀSICA

DURACIÓ: 1h de la visita guiada pel Jardí i 1h més per cada taller seleccionat fins a un màxim de dos tallers.
HORARI: les activitats es podran desenvolupar de dilluns a diumenge de 10h a 18h, a excepció dels dies de pluja o vent fort que es tanca per precaució.
AFORAMENT: mínim 15 alumnes

NO OBLIDES CONSULTAR LES NORMES DEL JARDÍ

TARIFES (PREU PER ALUMNE)

ITINERARI PEL JARDÍ: 3,50€
ITINERARI + TALLER: 5,50€
ITINERARI + 2 TALLERS: 7,50€
I PER NOMÉS 0,50€ MÉS PER ALUMNE, PODEM IMPARTIR ELS TALLERS EN ANGLÈS 

RESERVES 

Cal posar-se en contacte amb el Gabinet de Didàctica del Botànic, sempre amb un mínim d'una setmana d'antelació, mitjançant el telèfon 963156818 o el correu electrònic gab.didactica@uv.es. 

PROGRAMACIÓ DE TALLERES 

SUPERVIVENTS: ADAPTACIONS DE LES PLANTES AL MEDI

Com canvia la vegetació segons els diferents factors ambientals?. Compararem les adaptacions que podem observar en les plantes de clima tropical, mediterrani o desèrtic. Al laboratori compararem les adaptacions que presenta el romaní, com a exemple de planta adaptada a poca quantitat d'aigua, i el nenúfar, com a exemple de planta aquàtica. 

PLANTES MEDICINALS: CREMA D'ÀLOE

En aquest taller estudiarem les plantes medicinals, les seues propietats, usos i cures. Parlarem de la diferència entre decocció, infusió, maceració, etc. Parlarem en concret sobre l'àloe, les seues característiques i propietats, i al laboratori farem crema d'àloe, que cada alumne es podrà portar a casa. 

COSMÈTICA VEGETAL

En aquest taller parlarem de la cosmètica a partir de plantes. Explicarem què són i com podem preparar infusions, ungüents, decoccions, cremes, tintures, sabons, xampús... mostrarem les propietats de les plantes medicinals i altres elements naturals com a cera d'abelles o mel. Com a pràctica, s'ha d'escollir (quan es reserva) entre fer crema hidratant, sabó natural o xampú natural. 

LES PLANTES AROMÀTIQUES

On es troba l'aroma en les plantes? Per a què ho utilitzen?, com podem extraure-ho i usar-ho?... aquestes i moltes altres preguntes tenen resposta en aquest taller en el qual els alumnes realitzaran una borseta de planta seca aromàtica que és un antiarnes natural. 

LA FUSTA I EL PAPER

Saps que un folro polar està fet d'unes 40 ampolles de plàstic? sabies que podem tenir una televisió encesa una hora amb l'energia que s'obtenen en reciclar un contenidor de plàstic?. En aquest taller parlarem del reciclatge en general i el de paper en particular, com a pràctica realitzaran paper reciclat, amb tots els passos i cada estudiant es portarà una fulla de paper reciclat. 

ADAPTACIONS DE LES PLANTES AL MEDITERRANI

El Jardí Botànic ens brinda l'oportunitat de poder estudiar les adaptacions de les plantes al clima mediterrani in situ. Pel Jardí farem un recorregut especial per a observar una sèrie de 13 adaptacions al mediterrani, i en la muntanyeta del mediterrani hauran de cercar uns quants arbustos mediterranis i dir què adaptacions presenten de les vistes a la visita. En la part pràctica aprendrem a utilitzar una clau dicotòmica per a poder determinar arbustos mediterranis, i observarem les adaptacions que presenta el romaní, com a exemple de planta mediterrània adaptada a poca quantitat d'aigua. 

ACTIVITAT DE JARDINERIA

Aquest taller està indicat per a totes aquelles persones que vulguen conèixer com s'han de cuidar les plantes, com les podem reproduir, per esqueixos o llavors, quin és el substrat més adequat per a cada tipus de planta, etc... Com a pràctica realitzarem un esqueix de tija d'una planta que es portaran en un test. 

COMPOST

El compost és la manera en que la natura recicla les parts de les plantes. La matèria orgànica és transformada a compost per l'acció de milions de microorganismes i invertebrats. En aquest taller estudiarem aquest procés, fases més importants, com es fa, etc, visitarem la zona de compost del Botànic. Com a pràctica mesurarem la porositat, el pH i el nivell de retenció d'aidua.També es pot completar amb una clasificació de diversos invertebrats, adreçat per alumnes de primer cicle de la ESO.

FOTOSÍNTESI I CANVI CLIMÀTIC

Les plantes poden combatre el canvi climàtic mitjançant la fotosíntesi. En el nostre taller farem un experiment real: realitzarem una esferificació d'algues, tancant algues unicel·lulars en una esfera d'alginat, per després posar-les en un indicador hidrogencarbonat que canvia de color quan es produeix la fotosíntesi. T'atreveixes? 

EVOLUCIÓ: LA CONQUESTA DE LA TERRA

En aquest taller realitzarem una ruta evolutiva pel Jardí, des de les plantes més primitives, molses i hepàtiques, fins a les més evolucionades, les angiospermes. Ens basarem en la seua reproducció per a anar observant com ha anat evolucionant la vegetació del món. Al laboratori, observarem a les lupes binoculars diferents elements vegetals dels grups més importants descrits, com les molses, les falgueres, les cyques, les flors de les gimnospermes i de les angiospermes. 

L'ADN. MATERIAL GENÈTIC VEGETAL

En aquest taller farem un repàs per les figures històriques més importants relacionades amb l'ADN, parlarem de la forma i funció del mateix, com s'usa l'ADN en criminologia, etc. Com a pràctica farem una extracció d'ADN de plàtan, que es portaran els alumnes en un eppendorf, i resoldrem un cas pràctic d'un assassinat simulat basant-nos en les proves d'ADN. 

ACTIVITATS