EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | CONFERÈNCIES
CIÈNCIA A LA FRESCA: LA VIDA S'OBRI CAMÍ

XARRADES CIENTÍFIQUES I MÚSICA A L'AIRE LLIURE

DIA: 15 JULIOL 2021

HORA: 20 h.
LLOC: plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València (entrada per c/ Quart, 80).
ACCÉS: entrada gratuïta, aforament limitat.

JARDÍ SEGUR

La mascareta serà obligatòria en tot moment. L’activitat serà amb cadires que mantindran la distància de seguretat. Hi haurà servei de barra però només estarà permès el consum a la cadira.

DESCRIPCIÓ 

Més Ciència a la fresca al Jardí Botànic, el cicle estiuenc de xarrades científiques més interessant i original que podeu trobar, que enguany celebra la seua tercera edició. Un projecte en col·laboració amb La Física del Grel que enguany hem volgut dedicar a 'El cicle de la vida'. Serà perquè tota aquesta situació ens ha deixat molt sensibles, però hem volgut dedicar el cicle enguany a la vida i la mort, les dos cares de la moneda.

Tanquem la programació d'enguany amb La vida s'obri camí, una segona jornada que tindrà lloc el pròxim dijous 15 de juliol al Botànic, després d'una primera sessió dedicada a la mort.

Començarem les xarrades amb Victoria Pastor, química, que ens endinsarà en un món  subterrani ple de misteris amb Asociaciones con ánimo de lucro... o no? Tractarà les micorrizes, quan els fongs s’associen a les plantes i creen el que es coneix com l’internet de les plantes. I parlant d’informàtica, som conscients de que mentre vivim no només deixem una petjada vital i emocional, sinó també digital? Anabel Forte, divulgadora i professora d’Estadística, ens ho contarà en Una vida que deja huella... y datos, reflexionant sobre si hi ha coses positives en aquesta nova era de les dades. A més, acabarem amb un altre misteri, aquest resolt en part i en plena pandèmia. El protagonista de la història, el científic i divulgador Javier S. Burgos, ens ho contarà de primera mà en Géricault y las monomaníasUn pintor, neurologia, psiquiatria, quadres desapareguts sense deixar rastres, col·leccionisme... una trama impossible que ens tornarà boges i bojos, en el millor sentit.  

I tot açò, acompanyat del millor Jazz, aquesta vegada vitalista, de Joan Muñoz Trio. Bateria, contrabaix i saxo interpretaran un selecció de peces enèrgiques per recordar-nos que la vida és ara i hem de gaudir de cada moment. 

PARTICIPANTS

VICTORIA PASTOR
Química de formació però apassionada per la immunologia vegetal. Actualment treballa en immunitat adaptativa vegetal induïda per diversos agents, tant biològics com químics i en concret per micorrizes, bacteris i substàncies químiques generades per la pròpia planta. Intentant enfortir la capacitat de la planta per a resistir malalties i plagues.

ANABEL FORTE
Professora titular del departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València on, a més de fer classe, investiga en l'aplicació de l'Estadística Bayesiana a la selecció de models. Té un alter ego que es diu BayesAna, sota el qual divulga sobre la importància de l'estadística a través del seu blog i en twitter (@AnaBayes) però també en la ràdio, en el programa Raiz de 5 de Ràdio 5, en el podcast Amb certesa i allà on li deixen. A més és part de la comunitat de divulgació Scenio i col·labora amb diversos projectes com StatWars, i Girls4STEM tots dos finançats per la Fundació Espanyola per al Foment de la Ciència i la Tecnologia FECYT.

JAVIER S. BURGOS
Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València i doctor en Biologia Molecular per la Universitat Autònoma de Madrid. La carrera científica d'aquest valencià s'ha centrat en el camp de la neurodegeneració i de la malaltia d'Alzheimer, dedicant més de 15 anys al disseny i desenvolupament de fàrmacs. Ha sigut docent i investigador en universitats i centres d'investigació nacionals i internacionals, i ha exercit llocs de gestió i alta direcció tant en l'empresa privada com en l'administració pública. Té dos llibres: «Geografia de la bogeria» (West Indies, 2020), un compendi de relats novelats sobre històries del cervell, i més recentment «Dissenyant Fàrmacs» (Next Door Publishers, 2021), on recorre de manera divulgativa el complex procés del desenvolupament farmacèutic. En 2020 va rebre el primer premi de ficció científica del concurs DIPC-LSC. En 2019 va ser guardonat amb el primer premi del Concurs Amateur de Periodisme Jot Down – Formentor.

JOAN MUÑOZ (BATERISTA)
Baterista valencià titulat pel Conservatori Superior de Música de València en l'especialitat de bateria de jazz. S'ha format amb Jeff Jerolamon, Gonzalo del Val, Quim Solé, Jordi Ulivarri i Juanjo Garcerà. Entre les agrupacions en què ha format part, destaquen la Big Band de l'UJI de Castelló i la En Clau de Jazz Band.

CÉSAR CORTÉS (CONTRABAIX)
Aquest valencià va començar els seus estudis de baix elèctric i harmonia de manera autodidacta. Posteriorment continua la seua formació musical obtenint el títol de grau professional i al Conservatori Superior de Música de València Joaquin Rodrigo en l'especialitat de Jazz amb el contrabaixista Matt Baker. Ha format part de diversos grups de jazz així com Latin jazz, Soul, Blues i altres estils.

JAVIER FELTRER (SAXO)
Llicenciat en Música en les especialitats de Composició i Saxòfon, però a més d'intèrpret de saxòfon, ho és de clarinets, flauta, piano i acordió. El treball d'aquest compositor i multiinstrumentista gira al voltant de l'jazz i altres músiques creatives. La seva música original es caracteritza per un cert eclecticisme, la influència va des de la música clàssica al rock.