EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
PROJECCIÓ I COL·LOQUI - CICLE DONES I CIÈNCIA AL BOTÀNIC

CICLE D’ACTIVITATS PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA

DIA: 14 FEBRER 2020

LLOC I HORA: Auditori Joan Plaça, a les 18 h
DURACIÓ: 60 min; V.O anglès, subtitulada en castellà 
ACCÉS: Entrada gratuïta, aforament limitat

DESCRIPCIÓ

Per tancar el cicle  Dones i Ciència al Botànic de 2020, el divendres 14 de febrer us proposem la pel·lícula documental sobre la biòloga Lynn Margulis: Symbiotic earth: How Lynn Margulis rock the boat and started a scientific revolution (La Terra simbiòtica: com Lynn Margulis va començar una revolució científica). Es tracta d’una activitat per a tots els públics, d’accés lliure i aforament limitat. La projecció és en versió original amb subtítols en castellà. La pel·lícula es presenta en una versió editada de 90 minuts.

La pel·lícula mostra la trajectòria de la científica des dels anys seixanta, època en què va començar a defensar, contra una visió exclusivament mecanicista, que la vida és unió simbiòtica. Aquestes idees de vida interconnectada i cooperativa com a mecanisme evolutiu van provocar que la seua obra fos controvertida durant gran part de la seua carrera. La microbiòloga, tanmateix, sempre va defensar amb convicció i certa dosi de provocació els seus postulats. Lynn Margulis va rebre diversos premis i reconeixements i va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat de València en 2001.

El director de l’obra que podrem veure, John Feldman, va conèixer Lynn Margulis durant la gravació d’un documental sobre l’evolució. Després de la mort de la científica, en 2011, Feldman va voler destacar les implicacions de les idees de Margulis en la reflexió global sobre l’origen i evolució de la vida a la Terra.

La pel·lícula, d’estil divulgatiu, està formada per 10 capítols i un epíleg. La versió que veurem en el cicle Dones i Ciència està adaptada i constitueix un resum (d’aproximadament 60 minuts) del documental complet.

Després de la projecció hi haurà un col·loqui a càrrec de Juli Peretó, investigador i professor de Bioquímica i Biologia molecular de la Universitat de València, per a dialogar sobre els aspectes més destacats de la pel·lícula. Per una banda, es parlarà de les aportacions de Margulis a la biologia evolutiva contemporània i es posaran en el context de les explicacions actuals sobre l'origen de les espècies. Per altra, s'aprofundirà el seu paper com a dona científica i els reptes que va haver d'abordar en aquest sentit al llarg de la seua carrera. 

Juli Peretó s'interessa per l'origen i evolució de la vida, així com per la història de les idees sobre l'origen natural de la vida i la seua síntesi artificial. Sobre aquestes temàtiques ha publicat tant articles científics com textos de divulgació. És professor de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de València i ha estat secretari i vicepresident de la “International Society for the Study of the Origin of Life (ISSOL)”. Actualment és vice-director de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, un centre mixt de la UV i el CSIC. Fou l’editor del llibre de recopilació de textos de Lynn Margulis amb motiu del seu doctorat Honoris Causa per la Universitat de València (“Una revolución en la evolución”, PUV, 2002).

MÉS INFORMACIÓ

11defebrero.org
hummingbirdfilms.com