EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2019

AGENDA | CONFERÈNCIES
LOS RETOS ACTUALES DE LA ASTROBIOLOGÍA

DEL ORIGEN DE LA VIDA A SU BÚSQUEDA FUERA DE LA TIERRA

XARRADA A CÀRREC DE CARLOS BRIONES. ACTIVITAT EMMARCADA AL CICLE LAS CHARLAS DEL GREL

DIA: 18 ABRIL 2018

LLOC I HORA: Estufa freda del Botànic, 19 H 
ENTRADA: Entrada lliure. Aforament limitat. 
Organitza: La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic
Ponent: Carlos Briones, doctor en Ciències Químiques, dirigeix un grup que treballa en els camps de l’origen de la vida, els virus amb genoma de RNA i la bionanotecnologia al departament d’Evolució Molecular del Centre d’Astrobiologia del CSIC (CSIC-INTA, associat al NASA Atrobiology Institute).  

DESCRIPCIÓ

En quants llocs de l'Univers ha pogut sorgir la vida? Una sola vegada o vàries? A què ens referim quan parlem de condicions d'habitabilitat? Però, què és la vida? Com evoluciona? Quin és el futur de la vida en la Terra? 

Per a intentar respondre a aquestes i moltes més qüestions existencials, que han acompanyat a l'ésser humà des que va mirar per primera vegada el cel estavellat, sorgeix la Astrobiología. Una ciència recent que sorgeix per la necessitat d'investigar l'origen, presència i influència de la vida en l'Univers. Per a açò, la Astrobiología relaciona diferents ciències com l'astronomia, l'astrofísica, la biologia, la química o l'antropologia, entre altres per a aproximar-se de manera transdisciplinar a fenòmens com la vida, ací on física, química i biologia s'entrellacen. 

Des del seu grup de recerca en el Centre d'Astrobiología del CSIC, Carlos Briones investiga sobre l'origen de la vida, sobre com la química pot donar lloc a la biologia, i reflexiona sobre si els éssers vius poden haver-se originat únicament en la Terra o si l'Univers alberga més vida en alguns dels milers de milions de planetes i satèl·lits que conté, ja siga en el nostre Sistema Solar o fora d'ell. Un repte complex i alhora fascinant del que podrem parlar detingudament amb Briones el pròxim dia 18 d'abril en el Botànic. 

Carlos Briones és Doctor en Ciències Químiques (especialitat en Bioquímica i Biologia Molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid, amb una Tesi Doctoral realitzada en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM). És Científic Titular del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) en el Centre d'Astrobiología (centre mixt CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute), on dirigeix des de l'any 2000 un grup que investiga sobre l'origen i l'evolució primerenca de la vida, els sistemes replicatius basats en RNA i el desenvolupament de biosensors. A més, ha estat guardonat per la NASA per la seua col·laboració al treball en la caracterització de la biosfera subterrània del nostre planeta. 

Un investigador tremendament actiu que compagina també la seua labor docent amb una altra de les seues passions, la divulgació científica. De fet, ha coescrit diversos llibres de divulgació, com a Orígenes. El universo, la vida, los humanos, pel qual va rebre el premi Prisma al millor llibre de divulgació científica en 2016, és editor de la secció de Genètica i Evolució de la Encyclopedia of Astrobiology i és membre del Comitè Editorial de la revista Virología. A més, té una llarga trajectòria com a conferenciant i coordinador de cursos i tertúlies, com les de Diálogos del conocimiento, i participa regularment en diferents revistes, programes de radi i televisió, periòdics i blogs, com Naukas Ciencia para llevar.

La xarrada Los retos de la Astrobiología forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta d'acostar la ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d'Educació, la Conselleria d’*Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

MÉS INFORMACIÓ

twitter.com/fisicagrel
www.cab.inta.es/es/inicio 
naukas.com/autor/carlosbriones