EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2022

| NOTÍCIES
11-14 DE FEBRER. DONES I CIÈNCIA AL BOTÀNIC

Per tercer any consecutiu, el Jardí Botànic de la Universitat de València se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència que, des de 2016, se celebra cada 11 de febrer, mitjançant el seu cicle Dones i ciència al Botànic.

La iniciativa, organitzada enguany en col·laboració amb la revista de divulgació científica Mètode, inclou xarrades divulgatives, una taula redona  i una projecció sobre la microbiòloga Lynn Margulis, i s’uneix a la programació global incentivada des de la plataforma 11defebrero.org que recopila totes les activitats previstes en relació amb aquesta jornada reivindicativa. 

El programa d’activitats de Dones i ciència al Botànic pretén contribuir a fer visible el treball de les científiques, les seues aportacions, fomentar l’accés als àmbits científics i tècnics a dones i xiquetes i reflexionar sobre les polítiques necessàries per fer front a un problema que continua vigent: la bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM, en anglés). Rescatar noms oblidats de la història de la ciència, visibilitzar les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l’accés de més dones i xiquetes a la ciència i possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d’inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic. 

La primera jornada del cicle serà el dimarts, 11 de febrer, a les 19 h. La botànica Ana Juan ens parlarà de la vocació i la formació en aquest àmbit, des de les primeres eixides al camp per a  conèixer la vegetació i la flora de cada territori fins a les tasques relacionades amb un laboratori de biologia molecular en la xarrada Mamá, quiero ser botánica. A continuació, Carme Agustí, professora de la Universitat de València, ens acostarà en La síndrome de Rett, una malaltia femenina poc freqüent a una malaltia del desenvolupament neural que, tot i que és de baixa incidència, resulta molt greu perquè presenta uns efectes devastadors en les xiquetes (els xiquets no arriben a nàixer).

El dimecres, 12 de febrer, serà el torn de la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València i investigadora del CIBEROBN, Dolors Corella, amb La mujer en la alimentación personalizada. Tot seguit, María Asunción Menargues, professora de Didàctica de les Ciències de la Universitat d’Alacant, ens acosta a Ciencia en acción para las escuelas del siglo XXI, en referència a un projecte amb centres d’Educació Primària d’Alacant on s’ha implantat l’aprenentatge de les ciències a través de la resolució de problemes fonamentals seguint la investigació guiada.

La bretxa de gènere en ciència: mites, prejudicis i estereotips és el títol de la taula redona prevista per al dijous, 13 de febrer, organitzada per la revista Mètode, en què participaran Pas García Martínez, catedràtica d’Òptica de la Universitat de València, Carla Sanchis, professora de Psicobiologia de la Universitat Jaume I de Castelló; Mònica Bolufer, catedràtica d’Història moderna de la Universitat de València, i Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, amb la moderació de la periodista Kristin Suleng.

Finalment, per tancar el cicle, el divendres, 14 de febrer, gaudirem de la projecció de la pel·lícula Symbiotic earth: How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution, una activitat adreçada a tots els públics amb un col·loqui posterior. La pel·lícula, en versió original i amb subtítols en castellà, s’acosta a la vida personal i professional de la destacada biòloga Lynn Margulis. 

PROGRAMACIÓ 

11 FEBRER. XARRADES. SALA HORT DE TRAMOIERES, 19 H

Ana Juan. Mamá, quiero ser botánica
Carme Agustí. La síndrome de Rett, una malaltia femenina poc freqüent

12 FEBRER. XARRADES. SALA HORT DE TRAMOIERES, 19 H

Dolors Corella. La mujer en la alimentación personalitzada
María Asunción Menargues, Ciencia en acción para las escuelas del siglo XXI

13 FEBRER. TAULA REDONA. AUDITORI JOAN PLAÇA, 19 H
La bretxa de gènere en ciència

Modera: Kristin Suleng
Participen: Pas García Martínez, catedràtica d’Òptica (UV); Carla Sanchis, professora de Psicobiologia (UJI); Mònica Bolufer, catedràtica d’Història moderna (UV); Anna Mateu, cap de redacció de Mètode.
Coordina: Revista Mètode

14 FEBRER. PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULA I COL·LOQUI. AUDITORI JOAN PLAÇA, 18 H
Symbiotic earth: How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution

HORARI I ACCÉS

Totes les activitats són a les 19 h, excepte la projecció de la pel·lícula que és a les 18 h. L’entrada és gratuïta en tots els casos i d’aforament limitat.

LLOC

Les xarrades se celebraran a la sala Hort de Tramoieres del Jardí Botànic (entrada per Quart, 80) i la taula redona i la projecció de la pel·lícula a l’Auditori Joan Plaça del Jardí (entrada per c/ Beat Gaspar Bono s/n).