CULTURA I COMUNICACIÓ | 2021
LA PETJADA HUMANA A LA NATURA: 150 ANIVERSARI I XXIV BIENNAL DE LA RSEHN

9 - 10 SETEMBRE. SESSIONS CIENTÍFIQUES
8 I 11 SETEMBRE. EXCURSIONS CIENTÍFIQUES

La història i la naturalesa marquen l'agenda de la setmana. El dijous 9 i el divendres 10 de setembre celebrem el 150 aniversari de la creació de Reial Societat Espanyola d'Història Natural (RSEHN), una efemèride que coincideix amb la XXIV Biennal que enguany s'organitza a València, amb la participació de la Universitat de València a través del Museu d'Història Natural i el Jardí Botànic, juntament amb els departaments adscrits a la Facultat de Ciències Biològiques i la RSEHN.

L'esdeveniment, que comptarà amb dues jornades destinades a excursions científiques el dimecres 8 i el dissabte 11, dedica un monogràfic a “La petjada humana en la naturalesa”, el qual pretén afavorir, en clau d'educació i sostenibilitat, les sinergies entre totes les àrees de coneixement de les Ciències Naturals amb vista a una major accessibilitat, eficiència i qualitat en la formació de les futures generacions d'estudiants i per a respondre a les demandes de la societat actual i futura. Activa en la divulgació científica, la gestió científica del mig i les respostes al canvi global, la biennal també inclou enguany, a més de les disciplines tradicionals i les noves tecnologies de comunicació, investigació i difusió de les Ciències Naturals, la Il·lustració científica i la ciència ciutadana com a novetat.

El Comité Organitzat està presidit per Anna García-Forner, directora del Museu d'Història natural de la UV, i exerceixen com a vicepresidents, Jaime Güemes, director del Jardí Botànic UV, i Miguel Guara, professor titular del departament de Botànica i Geologia de la Universitat.

Amb un format adaptat a la situació extraordinària de crisi sanitària per la Covid-19, l'esdeveniment es presenta en la modalitat de congrés mixt, en el qual s'han inscrit 230 participants (161 en de manera presencial i 69 virtual). La biennal compta amb més de 200 comunicacions, dues ponències i dues taules redones amb convidats de gran prestigi, entre els quals es troben Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia de la UV; María José Sanz Sánchez, directora científica de Basque Centre for Climate Change BC3; Joandomènec Ros, President de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC); Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV; Inés Domingo, arqueòloga i professora de la Universitat de Barcelona; i Francisco Pelayo López, investigador científic de l'Institut d'Història del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

El congrés, la clausura del qual serà a càrrec del President de la RSEHN, Alberto Gomis, espera la visita i la participació de diverses autoritats acadèmiques i polítiques com el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i la Vicerectora de Cultura de la Universitat de València, Ester Alba.

La societat científica privada més antiga d'Espanya

Fundada en 1871, la RSEHN e considera la societat científica privada més antiga d'Espanya. Des dels seus inicis fins hui ha perseguit fomentar la investigació, l'estudi i la difusió de la naturalesa i del patrimoni natural, mantenint una important activitat editora, que li ha permés intercanviar les seues publicacions amb les de les institucions naturalistes de tot el món.

Des de la celebració del primer centenari de la RSEHN, es va pensar que la celebració de biennals era el model més adequat perquè els socis pogueren exposar els seus treballs científics, al temps de servir per a establir contactes personals. Des de la primera edició a Santander en 1973, enguany la biennal torna a València després que ho fera l'última vegada fa 41 anys.

Els naturalistes valencians han sigut part important de la història de la RSEHN, des que en 1913 nasquera la seua secció a València. Així ho van demostrar la labor del paleontòleg i geòleg Juan Vilanova i Piera i l’entomòleg Laureano Pérez Arcas, com a figura clau entre els seus impulsors originals; l’herpetòleg Eduardo Boscá, el botànic Carlos Pau Español o el paleontòleg, d'origen murcià però establit a Alacant, Daniel Jiménez de Cisneros, a fer de la RSEHN i de les seues revistes la plataforma principal per a la difusió de les seues contribucions científiques. 

MÉS INFO I PROGRAMA

rsehnvalencia.uv.es

validxhtml validcss