CULTURA I COMUNICACIÓ | 2021
29 NOVEMBRE - YOUNG CLIMATHON

JORNADA AMB INSTITUTS SOBRE CANVI CLIMÀTIC AL JARDÍ BOTÀNIC

El pròxim 29 de novembre el Jardí Botànic de la Universitat de València acollirà un Young Climathon amb 220 estudiants valencians, de cinc centres públics, de 12 i 18 anys, en una jornada participativa per a posar en comú sessions de treball anteriors i enfrontar-se a un desafiament climàtic que hauran de resoldre en grups. El Young Climathon, una iniciativa per a incorporar els reptes del canvi climàtic als centres educatius, forma part del projecte Young Innovators, creat per EIT Climate-KIC, la Comunitat Europea d'Innovació i Coneixement (Knowledge Innovation Commnunity – KIC-) que treballa per a accelerar la transició cap a una economia lliure d'emissions de carboni. Amb el suport de l'Institut Europeu de Tecnologia, òrgan de la Unió Europea, EIT Climate-KIC identifica i dóna suport a la innovació capaç de mitigarl’escalfament global i combatre el canvi climàtic.

Així, aquest 2019, el Jardí Botánic de la Universitat de València, juntament amb el Departament de didàctica de les Ciències Experimentals i Socials, formen part dels espais europeus en els quals desenvolupar aquest tipus de programa d'acció climàtica per a les generacions futures. Es tracta de l'única iniciativa a Europa que uneix a estudiants, escoles, ciutats, governs i empreses per a impulsar l'acció climàtica, i introdueix un enfocament d'innovació de sistemes a través del pensament visual i d'eines participatives, i capacita al professorat per a portar la innovació climàtica a les aules.

L'equip ha treballat amb alumnat i professorat de cinc Instituts d'Educació Secundària, els IES Enrique Tierno Galván, Benlliure, Serpis, Sorolla i La Vall de Segó, i després de diverses sessions amb ells, ara el Young Climathon ofereix l'oportunitat de que treballen junts per a abordar un repte climàtic en relació a la cerca de solucions basades en la naturalesa (SBN): solucions que milloren l'adaptació i mitigació del canvi climàtic considerant la biodiversitat i els espais verds a les ciutats. El procés serà liderat pel professorat dels mateixos IES, amb la col·laboració d'alumnat de diferents edicions del Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària per la Universitat de València.

En 2020 el projecte continuarà, amb un major impacte, ja que es treballarà amb 10 Instituts d'Educació Secundària, continuant amb el treball en formació inicial de professorat combinat amb la formació contínua de la formació del professorat en actiu en qüestions de sostenibilitat i canvi climàtic. A més, també col·labora l’Ajuntament de València a través de la seua fundació València clima i energia.

PROGRAMA DE LA JORNADA

9.00 Recepció dels participants en la sala d'actes
9.10 Intervenció de les Institucions col·laboradores
9.20 Benvinguda. Breu síntesi del projecte i objectius del dia
9.30 Intervenció de València Clima i Energia. Ajuntament de València
10.00 Presentacions dels Instituts d'Educació Secundària
11.15 Pausa-cafè
11.45 Treball per grups (sessions paral·leles)
13.00 Posada en comú
14.00 Dinar i foto de grup
15.00 Conclusions i cerimònia de clausura
16.00 Tancament de l'esdeveniment

MÉS INFORMACIÓ

younginnovators.climate-kic.org

validxhtml validcss