COL·LECCIONS | Catàleg virtual d'espècies
« tornar

Aloe immaculata Pillans

Família : ASPHODELACEAE Nom científic : Aloe immaculata Pillans Sinònims : Aloe affinis A.Berger Nom comú : ALOE IMMACULATA Col·lecció del Jardí : Hivernacle de crasses Hàbitat i Distribució :

És una espècie originària del nord-est de Sud-àfrica, concretament de la província de Mpumalanga (antiga regió de Transvaal), on podem trobar-la principalment entre arbustos, en vessants pedregoses cobertes d'herba, sobre arenisca o pegats de quarsita.

Descripció :

Es tracta d'una planta suculenta sense tija amb fulles carnoses de color verd y forma lanceolada, que creixen en forma de roseta y que presenten unes fines línies pardes en la part superior, paral·leles a l'eix de la fulla, que deixen d'existir o a penes s'aprecien en la part inferior, i amb una estreta filera de dents (5-8 mm) afilats de color marró vermellós al llarg de tota la vora. L'àpex sol ser de color rosat. Produeix diverses inflorescències en forma de panícules compactes de fins a 10 tiges florals que aconsegueixen el metre d'altura, coronades per un raïm de flors còniques que es van tornant més redones conforma va avançant la floració. Els raïms laterals són més curts que els raïms de terminació, que tenen una alta densitat de flors. El color de la flor va del rosa al rosa vermellós o roig rajola. Les plantes en general romanen individuals en lloc de formar un grup.

Floració i fructificació :

Floreix a l'hivern, entre gener i març.

Conservació :

Va estar amenaçada en el passat ja que ha patit grans pèrdues d'hàbitat degut a la proliferació de plantacions comercials de tipus forestal en el seu lloc d'origen. Actualment, encara que està inclosa en la llista roja de plantes sud-africanes, està catalogada com a espècie de preocupació menor ja que continua sent bastant comuna dins del seu rang conegut. A més, podem trobar-la tant en la Ohrigstad Dam Nature Reserve com en el Blyde River Canyon Nature, dos espais naturals protegits sud-africans.

Curiositats :

Igual que en la resta d'àloes, les seues fulles contenen un suc amarg amb certes propietats, sent Aloe vera o Aloe barbadensis, l'espècie més coneguda i, per tant, estudiada i comercialitzada, sobretot a nivell dermatològic. Aquest suc conegut com sábila dóna el nom al gènere Aloe, que ve del terme àrab alloeh i el seu sinònim en hebreu hallal, que significa 'substància brillant i amarga'.

D'altra banda, el terme específic immaculata fa referència a la manca de taques en les fulles d'aquesta planta. Una característica que no sempre es compleix, com és el nostre cas, per la qual cosa no deu ser utilitzada a l'hora de determinar l'espècie. 

Aquest tipus de plantes, els àloes, són originàries d'Àfrica, Madagascar i Orient Pròxim, encara que el seu cultiu s'haja estés per tot el món a causa del seu ús ornamental i industrial.

Conreu al Jardí :

Creix bé a ple sol i és resistent a la sequera però no tolera molt bé les gelades, per això al nostre Jardí la trobaràs protegida en l'hivernacle de cactus i suculentes. Es reprodueix tant per llavors com per esqueixos.

validxhtml validcss