COL路LECCIONS | Cat脿leg virtual d'esp猫cies
« tornar

Rotheca myricoides (planta del mes)

Fam铆lia : LAMIACEAE Nom cient铆fic : Rotheca myricoides (planta del mes) Nom com煤 : PAPALLONA BLAVA Col路lecci贸 del Jard铆 : Escola Bot脿nica H脿bitat i Distribuci贸 :

És una planta nativa de les regions tropicals d'Àfrica, principalment a Kenya i Uganda, on creix silvestre formant matolls en llocs rocosos, al costat dels rius i en les vores dels boscos perennes. Però a més, a causa de la seua exportació com a planta de jardí, podem trobar-la àmpliament conreada per tot el món.

Descripci贸 :

Es tracta d'un arbust perenne molt decoratiu que no sol superar els tres metres d'altura, però que, en estar molt ramificat, s'estén bastant a nivell horitzontal. Les seues tiges, llargues i primes, són de color verd quan són joves, però acaben tornant-se grisencs o marrons amb el pas del temps. Les fulles, de color verd fosc, són oposades, de forma ovalada-allargada, amb les vores serrades i l'àpex lleugerament agut, i estan unides a la tija a través de curtets pecíols arredonits. Les flors creixen agrupades en raïms terminals i s'assemblen a xicotetes papallones amb diferents tonalitats blaves i violetes. Tenen cinc pètals, un central més gran tacat d'un to més intens i quatre laterals més blanquinosos, disposats de dos en dos a banda i banda del central. Els seus estams i l'estigma són fins, llargs i corbats i es disposen cap amunt, com si foren les antenes d'un insecte i completant la singular disfressa de la flor papallona. Els fruits, són xicotets, arredonits i de color negre en madurar.

Floraci贸 i fructificaci贸 :

El més habitual és que la floració siga bastant abundant. En el Botànic té lloc a la primavera i estiu, encara que en els seus llocs d'origen pot fer-ho durant tot l'any.

Conservaci贸 :

No es troba amenaçada en estat silvestre. A més, com es cultiva molt en tot el món, s´ha vist naturalitzada més enllà del seu lloc d'origen, però sense observar-se caràcter invasor.  

Curiositats :

Aquest singular arbust de belles flors papallona, que també pot funcionar com a enfiladissa, és molt utilitzat a nivell ornamental en jardineria, per a formar voltes vives, arbustos aïllats o decorar grans jardineres. A més, de per la seua aparença, aquesta planta, també destaca a nivell ecològic. I és que les seues flors atrauen a tot tipus de pol·linitzadors, sobretot a les conegudes com a abelles fusteres, que viuen de forma solitària, i també pels seus fruits, que són aprofitats per les aus. 

El nom del gènere Rotheca, sembla ser una llatinització de les paraules cheriga i thekku, que signifiquen xicotet i teca respectivament. El nom comú, com ja hem comentat, fa referència a la forma de les seues flors que s'assemblen a xicotetes papallones en vol.

Conreu al Jard铆 :

Creixerà bé en zones càlides i ben il·luminades, sense abusar de la insolació directa, amb substrats solts, rics en matèria orgànica i ben drenats. Prefereix ambients amb una bona humitat ambiental, com en el seu lloc d'origen, però només serà un factor limitant a tenir en compte en climes extremadament secs. És bastant resistent a les plagues habituals de jardineria, no obstant açò, és sensible a l'atac dels fongs i no resisteix bé les gelades. Es pot reproduir tant per llavor com per esqueix.

validxhtml validcss