EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

ARQUITECTURA | L'UMBRACLE

A la darreria del segle XIX, en substitució del primer umbracle de fusta, el nou director Eduard Boscà plantejà l’edificació del que avui coneixem com a l'Umbracle. L’arquitecte madrileny Arturo Mélida y Alinari fou l’encarregat del projecte. Entre els seus treballs més destacats trobem la restauració del claustre de San Juan de los Reyes, de Toledo, i el palau de Liniers, a Burgos.

La instal·lació ocupava 560 m2, amb una coberta semicilíndrica de metall recolzada en gruixudes pilastres de rajola cara vista. Feia 12 m d'alt al centre i els arcs de llum de 24 m no tenien cap recolzament. Per a fer ombra sobre l’estructura, es disposava d’un sistema de veles de regulació manual.

El 1987, l’umbracle estava molt deteriorat. Les pilastres de rajola estaven clivellades, s’hi havien instal·lat arbres i arbustos i la coberta de branques de bruc, que havia substituït les veles, es feu malbé en un incendi. En la restauració es va respectar el disseny original, si bé s’hi van introduir alguns canvis com ara: no s’hi van utilitzar materials vegetals i els ornaments es feren amb ferro colat, en lloc de zinc repujat. També es va recuperar la bassa central utilitzada per al reg eliminada en la reforma del 1966.