CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
A L'OMBRA DEL RAGAI

LA RELACIÓ DEL POBLE MURSI AMB LES PLANTES DEL SEU ENTORN

DIES: 3 ABRIL - 29 JUNY 2014
AMPLIEM L'EXPOSICIÓ FINS A FINALS DE JUNY!

SALA D'EXPOSICIONS DEL BOTÀNIC, ENTRADA GRATUÏTA
HORARI: de dilluns a diumenge de 10 a 20h 

El Botànic presenta a “L’Ombra del Ragai”, un recorregut fotogràfic per la vida i paisatge d'aquesta comunitat etíop que forma part de l'imaginari col·lectiu a través dels coneguts plats labials de les seues dones i els impressionants combats de vares dels seus homes. Reclams per a turistes que no estan lliures de polèmica i que en realitat no reflecteixen la complexitat de la seua cultura i costums, fortament lligats a la terra i l'entorn.

Fotografies temàtiques i objectes originals fets amb materials vegetals, recolzats amb mapes, textos i un documental audiovisual de l'ONG Survival, i fins i tot un racó interactiu on podrem escoltar alguns dels seus cants. Tot per a aprofundir en la cultura del poble mursi, un grup agrícola i ramader del sud-oest d'Etiòpia. Qui són, com viuen, quins són els seus costums i rituals, i d'on ve el seu estret vincle amb les plantes i en concret amb arbres com el Ragai, que és el que nosaltres coneixem com tamarinde, Tamarindus indica, de la família de les lleguminoses.

Així, s'emfatitza l'aspecte simbòlic d'aquestes relacions, elements clau de la seua identitat, marcant com d'important pot ser conservar la diversitat vegetal per a, al mateix temps, preservar la diversitat cultural. I és que plantes, arbustos i arbres no solament són part del paisatge on viuen els mursi, també són font permanent de recursos i peça clau per a comprendre la seua visió d'ells mateixos i del món.

Una mostra de la biòloga Anna Albiach i l'arqueòleg Joan Salazar,  que a través del projecte d'investigació Mursiland Heritage Project han pogut conviure amb els mursi en diferents ocasions per a estudiar-los d'a prop i compartir ara les seues experiències amb nosaltres a través de les reflexions, fotografies i objectes recopilats en els seus múltiples viatges. Col·laboren també en l'organització de l'exposició Mursiland Heritage Project, Survival International i Human Rights Watch.

GALERIA D'IMATGES

MÉS INFORMACIÓ:
mursi.org
Mursiland Heritage Project

Survival International
Human Rights Watch

validxhtml validcss