CULTURA I COMUNICACIÓ | 2018
SEMINARIS DEL BOTÀNIC

LES PALMERES. BIOLOGIA, ECOLOGIA I GESTIÓ


A CÀRREC DE JOSÉ PLUMED SANCHO

Tècnic Especialista en Arboricultura

Dia: Dijous, 5 de maig del 2011 

Lloc: Aula de seminaris del Botànic

Hora: 16.30h

RESUMEN

Les palmeres són una família molt important a nivell ecològic, botànic, social i econòmic a les zones tropicals i subtropicals d'on són originàries. Són considerades com el símbol de les plantes tropicals i exòtiques, però no solament creixen a les "pluvisilvas tropicales", també ho fan en les àmplies sabanes, les altes muntanyes, o en els oasis del desert, entre altres hàbitats. Posseeixen nombrosos caràcters ornamentals que els proporcionen una gran bellesa, així van ser definides per Linné com “els prínceps del regne vegetal”.

Les palmeres formen part de les plantes del Jardí Botànic de València pràcticament des de la seua creació en l'Hort de Tramoieres, al catàleg que va editar José Pizcueta en 1856 ja apareixien 36 espècies de palmeres. Totes aquestes palmeres i les que s'han plantat després, formen en l'actualitat un conjunt monumental únic i d'extraordinari valor cultural, botànic i paisatgístic, molt poc conegut, sent d'interès general la seva conservació i divulgació.

Les palmeres, imatge de l'oci, les vacances i del descans, s'han plantat amb profusió en tota l'àrea mediterrània durant els últims 30 anys. En general, les persones que treballen sobre elles desconeixen la seua ecologia i biologia, cometent-se els innombrables atropellaments que tots estem acostumats a veure, podes i trasplantaments salvatges, plagues i malalties, etc. Quan vaig començar el meu treball al jardí fa 23 anys, les tècniques que s'usaven tradicionalment en el manteniment de les palmeres, provenien del sector agrícola, sent inadequades per a les palmeres ornamentals. La meua aportació personal en aquest camp, al costat de la d'altres amics i professionals, ha tingut una gran importància en el desenvolupament de la palmicultura a Europa.

validxhtml validcss