CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: TOPÓNIMOS Y APELLIDOS ESPAÑOLES DE ORIGEN IBÉRICO O PRE-LATINO

UNA PUBLICACIÓ DE GONZALO MATEO

SALA SEMINARIS. ENTRADA LLIURE, 19.00 h

DIA: 3 OCTUBRE 2019 

DESCRIPCIÓ

El Jardí Botànic acull la presentació de Topónimos y apellidos españoles de origen ibérico o pre-latino. Una publicació de Gonzalo Mateo, investigador del mateix Botànic, per a reivindicar aqueix gran llegat onomàstic que amaga la nostra geografia i que es remunta als nostres avantpassats els ibers.

I és que aquests antics pobladors de la península van deixar petjada en les nostres cultures, les nostres llengües, en els noms que donem a les coses. Cridem als nostres rius, muntanyes i pobles amb termes moltes vegades derivats dels quals ells utilitzaven. Una cosa que el naturalista i botànic de camp, Gonzalo Mateo, ha pogut constatar en els seus més de quatre dècades recorrent i estudiant el territori ibèric.

Un camp de treball molt vinculat al terreny i en el qual aquests “científics de bota” han de plasmar contínuament les seues troballes a través de referències toponímiques vinculades a eixes serres, valls, rius, congostos, boscos o barrancs que tan minuciosament recorren. Els espècimens que recol·lectem els hem d'etiquetar i publicar referits a aqueixos llocs, que -al seu torn- estan atribuïts administrativament a municipis, províncies, regions o estats, comenta Mateo, que considera que eixos noms que generalment assumim com a arbitraris, amaguen en realitat molt més informació de la que pensem. Aquesta publicació, que compta amb uns 20.000 elements recopilats, és el resultat doncs d'un llarg procés d'anàlisi dels nostres noms geogràfics per a poder esclarir el seu significat i el que d'ells es dedueix. 

En la presentació, a més de l'autor, participaran Jaime Güemes (botànic, director i conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València), Jose María De Jaime (farmacèutic, biòleg i historiador) i Juan Botella (membre de la Sociedad para el estudio de la cultura y lengua ibérica).

SOBRE EL AUTOR 

Gonzalo Mateo Sanz és doctor en Biologia, ex-professor titular de Botànica de la Universitat de València i investigador del Jardí Botànic. S'ha especialitzat en estudis florístics i fitogeogràfics, a més de nombrosos treballs de taxonomia botànica, amb especial interés pels gèneres Biscutella, Hieracium y Pilosella, entre altres. Com a expert en taxonomia de les plantes forma part de l'equip de Flora Iberica. És editor de la revista Flora Montiberica i autor de llibres com a Claves Ilustradas para la Flora Valenciana, Atlas de la flora vascular silvestre de Burgos i les seues actualitzacions de 2014 i 2016, Flora Valentina, Estudi monogràfic sobre els gèneres Hieracium y Pilosella a Espanya, Catálogo florístico de las sierras de Gúdar y Javalambre (Teruel), etc., a més de centenars d'articles sobre taxonomia i la flora del Sistema Ibèric. 

Més informació sobre l'autor a la nostra revista espores.org: Botànic del mes: Gonzalo Mateo

validxhtml validcss