CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
LA MEMÒRIA DELS ARBRES

QUÈ ENS CONTEN ELS SEUS ANELLS DE CREIXEMENT?

DIES: 22 DE SETEMBRE - 1 NOVEMBRE DE 2016 

INAUGURACIÓ: 22 de setembre a les 19h en la sala Estufa Freda. Visita guiada per la mostra amb Miguel Ortega. Activitat gratuïta amb l'entrada del Jardí.

SALA ESTUFA FREDA, ACTIVITAT GRATUÏTA ABONANT L’ENTRADA AL JARDÍ

HORARI: de dilluns a diumenge de 10h a 20h en setembre i de 10h a 19h en octubre

El Botànic presenta La memòria dels arbres, un projecte de l’artista i divulgador Miguel Ortega Martínez junt al biòleg del CSIC, Jesús Jullio Camero. La sala Estufa Freda s'ompli de troncs que recorren la història del territori a través dels anells de creixement dels arbres. Una col·lecció de llesques de diferents espècies acompanyades dels panells informatius que ens permetran entendre i compartir la memòria de cada arbre.

Així, podrem recordar un teix (Taxus bacatta) amb més de 350 anys o un arboç (Arbutus unedo) que va sobreviure a quatre incendis! I és que la fusta d’aquests arbres guarda la informació ambiental com cap altre material ho fa i és per això que l’autor insisteix en fer-nos participar amb tots els sentits d’aquesta hemeroteca llenyosa.

La mostra s’estructura en quatre parts diferenciades: en la primera entendrem que la dendrocronologia és la informació del territori continguda en els troncs, que esdevenen la segona part. Com interpretar els anells de creixement, les ferides i cicatrius dels troncs componen la tercera i quarta part del recorregut.

I si definim a Miguel Ortega com un bibliotecari de la llenya? Potser no ens equivocaríem massa perquè a més de col·leccionar troncs, l’autor de la mostra es dedica a la natura a través de la il·lustració i l'etnografia. Actualment, és tècnic del Centre d’Interpretació Espacio Salto de Roldán en la província d’Osca. Al seu torn, Jesús Julio Camero és doctor en biologia i treballa al Institut Pirenaic d'Ecologia Aula Dei (CSIC) de Saragossa en el camp de la dendrocronologia i la dendroclimatologia. 

Una mostra oberta al públic fins el proper 30 d’octubre de què podràs gaudir envoltat de natura viva! No et perdes cadascuna de les històries que amaguen els anells de creixement dels arbres.

 

validxhtml validcss