CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
RASTRO MATERIA

INSTAL·LACIÓ ARTÍSTICA DE JOAQUÍN JARA I ROSA RODRÍGUEZ

PROJECTE CARTOGRAFÍAS SENSIBLES DE EUGENIA GARCÍA SOTTILE

DIES: 20 FEBRER 2016  -  4 ABRIL DE 2016 

ESTUFA FREDA DEL BOTÀNIC, ACTIVITAT GRATUÏTA AMB L'ENTRADA AL JARDÍ
HORARI: de dilluns a divendres de 10 a 18h. En març ampliarem l’horari fins les 19h, i en abril fins a les 20h.

El Botànic presenta “Rastro Materia. Apuntes para dos intervenciones”, una exposició de Joaquín Jara i Rosa Rodríguez, emmarcada dins del projecte Cartografías Sensibles. Projecte comissariat per Eugenia García Sottile, aasociat a L'animal a l'esquena i amb el suport del Centro Cultural Octubre.

Els treballs plantejats es proposen com a estudis previs a dues intervencions en el mateix Jardí, amb els quals els artistes pretenien recuperar els materials i els gestos mitjançant els quals un jardí viu. Elements que s'han anat generant en la successió dels cicles i que ara es converteixen en matèria primera d'escultures i dibuixos.

Al procés de les intervencions, comenta la comissària Eugenia García, centrem la nostra atenció en la trobada de l'espai i el moviment. Quin és la qualitat del gest que dóna forma a un espai? Si el jardí naix de l'observació, l'atenció als detalls, la relació amb cada habitant, el cultiu de la paciència, llavors, quin és el nostre rol de visitants? Quina ha de ser la qualitat de la nostra presència?

Una instal·lació col·lectiva que es converteix en un viatge intimista a la relació dels artistes amb la natura i que ens farà reflexionar sobre les diferents textures orgàniques que podem trobar en ella, la seua interacció o el paper dels diferents actors que apareixen en un jardí. Terra, fusta, fulles, paper, idees, esbossos, insectes... art, en l'Estufa Freda del Jardí Botànic.

DELS ARTISTES

JOAQUÍN JARA   WWW.JOAQUINJARA.NET
Sabadell 1977/ De formació autodidacta, es defineix com a artista plàstic amb especial interès en els processos de creació del retrat. Aquests, ja siguen pictòrics, escultòrics o fílmics, expressen d'una manera perturbadora eixe projecte perpetu que és la construcció-deconstrucció del Jo. Com a línia a destacar serien les intervencions escultòriques efímeres en entorns naturals i urbans on apareix la descomposició com a paradigma dels processos d'assimilació i transformació del propi individu.

ROSA RODRÍGUEZ  ROSARG.COM
Llicenciada en Disseny de Moda en la EATM vinculada a la Winchester School of Arts. En 2001 comença a desenvolupar les seues intervencions en entorns naturals utilitzant el tèxtil, com a mitjà. Després del pas del temps, els seus teixits apareixen transformats, com a pell o escorça, resultat de l'experiència viscuda, pels propis teixits, en relació amb l'entorn habitat. Va treballar en El Museu de Sitio Huaca Pucllana, en el departament de Conservació i Restauració Tèxtil, així com en altres projectes arqueològics, entre ells el desenfardelamiento de diverses Mòmies. Actualment combina el seu treball artístic amb la Recerca i Desenvolupament de noves tecnologies integrades en el tèxtil, al Centre Tecnològic de Recerca Eurecat.

DEL PROJECTE CARTOGRAFÍAS SENSIBLES

La cartografia i la notació coreogràfica mantenen una relació molt antiga, encara etimològica. Són dos llenguatges que s'han creuat de formes molt diverses al llarg de la història de l'art i al nostre projecte els abordem a través d'una constel·lació on s'articulen enfocaments provinents del pensament contemporani sobre paisatges, moviment, espai compartit i ecologies. En la pràctica Cartografies Sensibles és una trobada entre persones, un exercici d'atenció on obrim un llindar en les nostres activitats i temps personals per a cercar, en un espai comú, noves connexions entre la creació artística, la pràctica pedagògica i la recerca interdisciplinària, amb l'objectiu d'aprofundir en la percepció de l'entorn a través d'una ecologia de la co-presència.

DE LA COMISSÀRIA

EUGENIA GARCÍA SOTTILE
Docent universitària, Doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Bolonga. Paral·lelament realitza projectes com a comissària independent. Orienta la seua recerca als estudis sobre cos i art contemporani. Ha codirigit el Curs Corpografías en la UIMP de València i Motion-Scapes en el Centre Párraga de Múrcia. Ha desenvolupat tallers sobre art contemporani i treball corporal en centres com el Museu Universitari d'Alacant, Universitat de León, MUSAC, Università di Torino i Università degli Studi di Milano entre unes altres.

validxhtml validcss