CULTURA I COMUNICACIÓ | 2019
DETENIR LA INVASIÓ Una mica d'informació sobre les plantes invasores que ens envolten

QUÈ ÉS UNA PLANTA INVASORA?

És una planta exòtica que, lliure de plagues i de competidors originaris, s'estén de manera intensa en el seu nou territori.

QUINS SÓN ELS PROBLEMES PRINCIPALS QUE COMPORTEN AQUESTES PLANTES?

No totes les plantes exòtiques són invasores. Les que ho són, produeixen una disminució de la diversitat local. Competeixen amb les espècies autòctones, les desplacen, i generen desequilibris en l'ecosistema que poden arribar a ser molt greus.

La invasió por part d'espècies exòtiques està reconeguda com la segona causa d'extinció d'espècies a nivell mundial.

COM HAN ARRIBAT?

Encara que des dels inicis de la humanitat s'han traslladat espècies (pensem en la cultura romana o àrab, i en les seus aportacions a la nostra dieta i cultura), el problema de les invasores va associat al desenvolupament de les noves tecnologies del transport i a la globalització. Així, s'han introduït plantes per a jardineria, per a la retenció de talussos en carreteres i autopistes, repoblacions i regeneració d'hàbitats d'entre altres. Fins fa molt poc, ningú no es podia imaginar les conseqüències ecològiques de la naturalització d'aquestes plantes.

Ara que som cada vegada més conscients de les amenaces que representen, hem d'aturar la invasió

SABIES QUE...?

En altres parts del món, també les nostres plantes es comporten com a invasores. Per exemple, la ginesta (Spartim junceum), autòctona a la península ibèrica, ha estat molt utilitzada en altres països com a planta ornamental, i en aquests moments està catalogada com a invasora perillosa.

Quan la barba de ton veí veges afaitar...

Hi ha moltes espècies que encara no representen un problema greu al nostre país, però que en altres llocs amb condicions climàtiques semblants a les nostres estan ocasionant grans perjudicis.


I el canvi climàtic?

Algunes plantes introduïdes ara mateix no representen una amenaça perquè estan controlades per les condicions ambientals, però, si pugen les temperatures i canvia el règim de pluges moltes plantes exòtiques poden trobar ací el seu hàbitat òptim i aplegar a ser invasores.

La prevenció és la millor lluita contra la invasió d'espècies.

El Jardí Botànic

Els jardins botànics fan un paper molt important en la conservació de la diversitat vegetal arreu del món. Per això, des del Jardí Botànic de la Universitat de València, conjuntament amb altres institucions i centres d'investigació, estudiem els efectes de les invasores sobre els nostres ecosistemes i volem contribuir a la difusió del coneixement d'aquesta problemàtica.

QUÈ PODEM FER NOSALTRES...

1. Si tens plantes exòtiques al teu jardí, no deixes mai les restes de poda al medi natural. Deixa-les en contenidors o composta-les.

2. Abans de comprar alguna planta, bulb o llavor, informa't del seu caràcter invasor. A més, t'animem a que millor utilitzes una planta autòctona que t'ajudarà a estalviar aigua i atencions.  

3. Consulta la publiació Jardinería Mediterránea sin especies invasoras de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Disponible en pdf.  

4. Visita la secció web del Botànic dedicada a les plantes invasores. Triobaràs informació, enllaços d'interés, activitats i la proposta d'una ruta pel mateix Jardí. 

També pots descarrega-te el fullet de la campanya amb tota aquesta informació bàsica i més detalls dels casos d'invasió més preocupants al nostre territori:

validxhtml validcss