CULTURA I COMUNICACIÓ | 2021
MANUEL COSTA TALENS GUANYA EL PREMI LLUÍS GUARNER

El professor emèrit de la Universitat de València Manuel Costa Talens ha sigut guardonat amb el premi Lluís Guarner pel seu treball sobre ecosistemes de flora i vegetació del territori valencià. El guardó reconeix, a més, la llarga trajectòria del professor Costa tant al front del Jardí Botànic, al qual convertí en centre de referència en investigació i educació ambiental durant la seua etapa com a director, com la seua tasca a l’Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i al Departament de Botànica.

La concessió del premi ha estat acordada per unanimitat pel Patronat Lluís Guarner, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.  En un comunicat de la Generalitat, es destaca la producció científica de Manuel Costa “de gran impacte tant a nivell nacional com internacional encaminada, sobretot, al coneixement de la flora i de la vegetació del territori valencià”.

Costa ha publicat nombrosos treballs d’investigació sobre els ecosistemes dels nostres territoris referits, per exemple, a la serra d’Espadà, La Safor, La Marina Alta o l’estat actual de la flora i la fauna marines del litoral valencià. A nivell internacional, a més, el professor ha participat en diverses campanyes botàniques realitzades a Europa, Estats Units, Canadà, Perú, Bolívia, Argentina, Xile, Veneçuela, l’estudi de la vegetació de l’Altiplà Andí, les costes de Xipre i Creta, entre molts altres.

El 1987, Manuel Costa va ser nomenat director del Jardí Botànic de la Universitat de València, la primera vegada que un catedràtic de botànica es posava al capdavant d’aquest centre singular. Per encàrrec del llavors rector, Ramon Lapiedra, va posar en marxa un projecte de restauració integral que va suposar la recuperació de l’espai enjardinat i dels edificis singulars històrics i la construcció d’un edifici d’investigació i serveis per al desenvolupament de l’activitat científica, docent i cultural. Amb tan sols una dècada, i amb el professor dirigint l’esforç col·lectiu de moltes persones, el Botànic es va convertir en un dels centres més dinàmics de la Universitat, cosa que li valgué, sumat als seus mèrits científics, la concessió de la medalla de la Universitat de València en 1998.

Hui en dia, mentre el Jardí Botànic continua sent un referent com a centre d’investigació, d’educació ambiental i de divulgació científica, tant nacional com internacional, el professor Costa hi continua actiu. Així, aquest mateix any ha publicat el monogràfic L’arbreda monumental que recull més de 60 arbres de les espècies més destacables que conté el Jardí Botànic procedents de totes les zones geogràfiques de la Terra.

El premi Lluís Guarner, que s’entrega anualment pel patronat del mateix nom i que està donat amb 15.025 euros, reconeix la creació i traducció literàries al camp de les humanitats, amb especials vincles amb el territori valencià. Costa rebrà el guardó en un acte acadèmic que tindrà lloc a la Biblioteca Valenciana la propera primavera.

validxhtml validcss