CULTURA I COMUNICACIÓ | 2020
CELEBRA L'ANY INTERNACIONAL DE LES LLEGUMS

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha designat l’any 2016 com l’Any Internacional dels Llegums (AIL) i des del Jardí volem sumar-nos a aquesta campanya que pretén fomentar l’ús d’aquests aliments.

Però, per què llegums? Es produeixen i es consumeixen en grans quantitats
en els països en desenvolupament, tenen un gran valor nutricional ja que són font de proteïnes vegetals, aminoàcids i altres nutrients essencials. A més, els llegums fomenten l'agricultura sostenible i contribueixen a la mitigació del canvi climàtic degut a la seua capacitat per fixar el nitrogen, la qual cosa millora la fertilitat del sòl i redueix la petjada de carboni.

Però el llistat de virtuts d’aquest aliment no acaba ací ja que a banda de no tenir colesterol ni gluten, necessiten molt poca aigua per desenvolupar-se a la planta i algunes poden créixer en sòls molt empobrits. Un altre avantatge és la utilització de les restes de conreu per a l’alimentació del ramat amb farratge, amb la qual cosa es redueixen els residus agrícoles. A més, el consum de llegums ajuda a mantenir la biodiversitat i són fàcils de conservar als nostres rebosts. Potser per això porten segles alimentant-nos.

Quins són els objectius de l’Any Internacional dels Llegums?

1.Promoure la millora de la investigació
2. Fomentar els vincles per incrementar la producció mundial de llegums
3. Conscienciar sobre els beneficis de les llegums, incloent l'agricultura sostenible i la nutrició
4. Promoure el valor i la utilització dels llegums en tot el sistema alimentari
5. Advocar per una millor utilització dels llegums en la rotació de cultius
6. Abordar els desafiaments del comerç de llegums

Què són els llegums?  Les plantes lleguminoses són aquelles els fruits de les quals es troben fins d’una baina. Etimològicament, la paraula llegum ve directament del llatí i significa llavor comestible. Hi ha més conegudes com els pèsols, les llenties o el fesols i altres més estranyes com el guandú i la bambara. 

Des del Jardí volem sumar-nos a aquesta iniciativa i potenciar l’ús d’aquestes plantes tan avantatjoses. De moment, el taller Cuinant Llegums va estar un èxit, ara, estem treballant en un vídeo-consell sobre com cuinar els llegums correctament. Consulta la nostra agenda i la Revista Espores per estar al dia pel que fa a les nostres activitats i publicacions.

MÉS INFORMACIÓ

Resolució aprovada per l'Assemblea General el 20 desembre 2013 

Web de la FAO

validxhtml validcss