EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | CURSOS
PLANTES PSICOTRÒPIQUES, TÒXIQUES I VERINOSES

EVITA ELS SEUS PERILLS I ACOSTA'T AL FASCINANT MÓN DEL SEU METABOLISME 

DIES: 4 - 13 JUNY 2019 

SESSIONS I HORARI: 4, 6, 11 i 13 de juny, 17.30 a 20.30 h
PROFESSORS: Josep Rosselló, Marcela Rosato, Carmen Mansanet i Alexis Maravilla
LLOC: laboratori docent i jardí exterior
PREU: 60 € 
DIRIGIT A: professionals relacionats amb la jardineria, el paisatgisme, l'ecoturisme, el senderisme, el turisme rural o l'educació ambienta, entre altres; particulars interessats en la jardineria, les plantes i la seguretat ambiental.

DESCRIPCIÓ

Sabies que el baladre, el texi i l'heura són plantes tòxiques? Encara que moltes vegades no som conscients, estem envoltats de plantes que poden afectar la nostra salut d'una manera o una altra. És per això, que des del Botànic volem ensenyar-vos a reconèixer i entendre les plantes tòxiques, psicotròpiques i verinoses que podem trobar de forma habitual als nostres jardins i muntanyes per tal de prevenir les seues conseqüències i descobrir els fascinants mecanismes que han desenvolupat aquestes plantes com a estratègia evolutiva.    

Parlarem dels usos tradicionals, històrics i farmacològics de les espècies d'aquest tipus més comunes al nostre territori i d’altres que per qüestions històriques i culturals no podem deixar a banda. A més, descobrirem els compostos químics responsables de la seua activitat i aprendrem a reconèixer les estructures de la planta on es localitzen. Tot allò emprant el nostre Jardí exterior com a recurs didàctic, mitjançant diferents eixides a les nostres col·leccions, i realitzant pràctiques al laboratori.  

INSCRIPCIÓ

Cal reservar places, només a partir del primer dia de matrícula, mitjançant el formulari d´inscripció d´aquesta secció, cridant al 96 315 68 16, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, o per correu electrònic a cicbotanic@uv.es indicant el teu nom, cognoms, NIF, i telèfon de contacte. Una vegada vos confirmem la plaça, heu de fer el pagament a qualsevol oficina de Bankia, al número de compte ES71 2038-9651-69-6000157596.

El justificant cal fer-lo arribar al Jardí per fax (96 315 68 26), correu postal (Jardí Botànic-Excursions, c/de Quart, 80 46008), correu electrònic (cicbotanic@uv.es) o en persona (a la recepció).

PROGRAMA DEL CURS

1ª SESSIÓ 
Introducció. Història i concepte de planta psicotròpica, tòxica i verinosa. Principis actius: definició, composició, localització en la planta, obtenció, acció i interpretació evolutiva. Aproximació als grups taxonòmics.
Sessió pràctica*.

2ª SESSIÓ                
Principis actius I. Famílies botàniques més representatives. Flora ornamental tòxica. Acció en humans, animals domèstics i ramat.
Sessió pràctica*.

3ª SESSIÓ                 
Principis actius II. Famílies botàniques més representatives. Flora ornamental tòxica. Acció en humans, animals domèstics i ramat.
Sessió pràctica*.

4ª SESSIÓ
Espècies representatives. Principis actius. Usos al llarg de les civilitzacions.
Sessió pràctica*.

*Les sessions contemplen eixides al jardí per al reconeixement i recol·lecció del material vegetal, així com observació d’estructures vegetals macroscòpiques i microscòpiques (lupa i microscopi).