EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2020

AGENDA | CURSOS
IL·LUSTRANT LA CIÈNCIA

CURS INTENSIU D'IL·LUSTRACIÓ CIENTÍFICA AMB 'ILLUSTRACIENCIA'

DIES: 10 JUNY - 12 JULIOL 2019

SESSIONS: 10-23 de juny, formació a distància; 24, 25, 26, 27 i 28 de juny, formació presencial al Jardí Botànic de 9.30 a 17.30 h. 29 juny-12 juliol, finalització i lliurament de projecte.
LLOC: Estufa Freda i jardí exterior
PROFESSORAT: Miquel Baidal, coordinador d’Illustraciencia, i Clara Cerviño, biòloga i il·lustradora científica.
PREU: 480 €
MATERIALS INCLOSOS: 3 fulles A4 de paper d'aquarel·la, 3 fulles A4 de paper vegetal, 2 fulles A5 scratchboard, 1 fulla per a treballar scratchboard.
MATERIAL A APORTAR PER L'ALUMNAT: 4 llapis de grafit de diferents dureses (3H, HB, 2B i 5B), 1 retolador de punta mil·limetrada 0,01 mm, estoig d'aquarel·les i pinzells.
DIRIGIT A: totes aquelles persones que desitgen introduir-se en l'apassionant món de la il·lustració científica.

DESCRIPCIÓ

La il·lustració ha format part de les expedicions botàniques des de fa segles. La seua missió era registrar totes les espècies desconegudes i comprendre la seua anatomia i comportament. Llavors, per a què pot servir hui en dia si tenim càmeres fotogràfiques? Encara que podem pensar que les fotografies compleixen aquesta missió, cal tenir en compte que no sempre permeten analitzar al detall la textura o el color d'un individu o representar una espècie de forma general. És la il·lustració científica qui pot encarregar-se d'això, així com mostrar espècies extintes o processos que succeeixen al llarg del temps, com el cicle de vida d'una planta, en una sola imatge.

La il·lustració científica és una disciplina que té com a finalitat sintetitzar i representar informació per a transmetre amb rigor i claredat el treball del personal investigador i que intenta que la seua comprensió siga més amena. Permet, per tant, l'aproximació visual a un concepte científic de forma precisa, clara i objectiva. És per això que és necessària una formació adequada i especialitzada que és just el que us proposem: un curs intensiu de la mà de l'equip expert en il·lustració científica d’Illustraciencia.

Il·lustrant la ciència 7 és la setena edició d’un curs intensiu i especialitzat que combina la formació a distància i la presencial i que en aquest cas tenim la sort de poder oferir a València, al Jardí Botànic. Amb Miquel Baidal, coordinador d’ Illustraciencia, i Clara Cerviño, biòloga i il·lustradora científica, de professorat, l'objectiu final del curs és proporcionar a les persones participants les eines necessàries per a la creació d'il·lustracions científiques professionals.

Cada alumne/a triarà una espècie amb la qual treballarà, aplicant diferents tècniques (grafit, tinta i aquarel·la) en funció de les parts d'aquesta, per a crear una composició en què es reflecteixin les característiques de l'espècie triada. Tant en la part presencial com en la part a distància, el professorat estarà accessible per a resoldre dubtes, oferir consells i recomanacions. A més, l'alumnat que ho desitge disposarà d'un temps per a parlar de projectes propis, revisió de portafolis i encàrrecs, i amb tots els projectes es crearà un treball col·laboratiu en forma de publicació digital.

La formació presencial finalitzarà amb una taula rodona on professionals de la il·lustració científica mostraran el seu treball i explicaran les seues experiències. Les persones participants que finalitzen el curs i lliuren tots els exercicis rebran un document acreditatiu expedit per Illustraciencia per a certificar que ha realitzat amb èxit el curs.

SOBRE EL PROFESSORAT

Clara Cerviño, biòloga i il·lustradora científica. Després de llicenciar-se en Biologia per la universitat de Santiago de Compostel·la i cursar dos màsters a la Universitat de Barcelona, va arribar a Portugal on va tenir l'oportunitat de realitzar el Curs de Formació en Il·lustració Científica de la Universitat d’Aveiro i combinar així les seues dues grans passions, la biologia i el dibuix. Des de llavors, es dedica professionalment a la il·lustració científica. És membre del comitè assessor d’Illustraciencia i responsable del curs d'il·lustració científica Il·lustrant la ciència.

Miquel Baidal es va formar a l'escola d'art Massana de Barcelona. Ha desenvolupat diferents projectes de divulgació científica per a museus de ciència i empreses, sempre amb l'objectiu d'acostar la ciència de manera clara i atractiva a la societat. En 2009, va crear Illustraciencia, una iniciativa internacional que té per objectiu divulgar la importància de la il·lustració científica i impulsar-la en totes les seues modalitats que dóna suport i premia a professionals de la il·lustració científica a través de la convocatòria del Premi Internacional d'Il·lustració Científica.

INFORMACIÓ I INCRIPCIÓ

La matrícula serà únicament online mitjançant el següent enllaç: accedir a la inscripció. Per a més informació, podeu contactar amb els organitzadors del curs en cursos@illustraciencia.info 

PROGRAMA DETALLAT DEL CURS ILLUSTRACIENCIA