EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Deutzia scabra

FAMÍLIA : HYDRANGEACEAE NOM CIENTÍFIC : Deutzia scabra NOM COMÚ : DÈUTZIA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

La dèutzia és una planta originària dels boscos de Xina i Japó, on creix formant matolls. Però a causa del seu estès ús en jardineria la seua presència també està lligada a ambients antropitzats en regions de climes temperats.

DESCRIPCIÓ :

Es tracta d´un arbust caducifoli molt ramificat que pot aconseguir els 3 metres d´altura. Les seues fulles, de color verd fosc, són llargues i ovalades, a voltes una mica lanceolades, i estan fortament dentades. A més són aspres al tacte ja que presenten petits pèls estavellats tant al feix com en el revés. Les flors són xicotetes, de color blanc puro, amb molts pètals i estan disposades en densos raïms axil·lars que contenen entre 40 i 50 flors que desprenen una intensa aroma a mel. Produeix uns fruits, secs i globosos, d´uns 5 mm de longitud que romanen durant un llarg període de temps sobre la planta.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix de maig al mes de juliol.

CONSERVACIÓ :

De moment aquest arbust no es troba amenaçat en el seu hàbitat natural, de fet, a causa del seu ràpid creixement i la seua habitual utilització en jardineria, ha arribat a ser considerada espècie invasora en alguns llocs on ha aconseguit naturalitzar-se, com és el cas dels Estats Units.

CURIOSITATS :

Els abundants i atractius raïms de flors blanques de la Dèutzia, aconsegueixen un efecte paisatge nevat en els jardins en plena primavera, per la qual cosa és molt apreciada per al cultiu ornamental. A més presenta unes branques de port arquejat i escorça vermellosa, també molt decoratives. Ideal per a plantar-la com a espècie destacada o formant grans massissos florals que a més desprenen un intens i agradable aroma. Les seues branques florides s´utilitzen a més per a confeccionar rams de flors.

El nom del gènere Deutzia deriva del de Johan van der Deutz, advocat i conseller comunal de Ámsterdam que va viure en el segle XVIII i va ser promotor d´una expedició al Japó realitzada per l´especialista Thunberg, descobridor del gènere. Van der Deutz va ser a més successor de Linneo en la càtedra botànica de la Universitat de Upsala (Suècia). L´espècie D. scabra, fa referència a l´aspror de les seues fulles que està coberta de pèls estavellats.

CONREU AL JARDÍ :

És una espècie tolerant al fred, encara que pot veure´s afectada per les gelades tardanes. Creix pràcticament en qualsevol tipus de sòl, sempre que siga fèrtil, lleuger i amb un bon drenatge. Floreix millor a ple sol, però també tolera les posicions d´ombra parcial. Podem multiplicar-la per exqueixos llenyosos o semillenyosos.