EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Cupressus torulosa

FAMÍLIA : CUPRESSACEAE NOM CIENTÍFIC : Cupressus torulosa NOM COMÚ : XIPRER DEL HIMÀLAIA, XIPRER DE BHUTAN COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc, Escola Botànica, Plantes útils: Fusteres HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

De manera natural viu en l’Himàlaia (Regió Tibetano-Himalaiana), arribant a Xina i Vietnam, entre els 300 i els 1.800 m d’altura. Forma part dels boscos plujosos sobre sòls calcaris.

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli que pot arribar als 45 m d’alçada, de creixement moderadament ràpid i longeu. Tronc recte i cilíndric, amb la corfa prima, bruno-grisenca, fibrosa i badallada longitudinalment, desprenent-se en llargues tires. Copa densa, d’oval a cònico-piramidal, amb rametes fines i pèndules, les laterals de l’últim orde subcilíndriques, llises i cobertes de xicotetes fulles esquamiformes, verdes fosc, oposades, imbricades, aplanades i amb l’àpex obtús. Espècie monoica amb microsporofil·les agrupats en cons terminals, oblongs i de color grisenco-ataronjat; macrosporofil·les solitaris o formant xicotets grups, el·líptico-globosos, inicialment de color verd, negre-violacis quan són madurs. Estròbil llenyós, subglobós i bru mat al madurar. Llavors xicotetes, terroses, aplanades, llises i amb l’ala estreta. 

En el Botànic tenim un exemplar monumental de més 100 anys que arriba ja als 31 m d'altura i quasi 4 m de perímetre en la base del tronc. És el segon arbre més alt de tot el Jardí. 

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre gener i maig. 

CONSERVACIÓ :

Encara que està catalogada per la IUCN com a espècie poc preocupant, en Vietnam està protegida ja que s'ha vist amenaçada la seua distribució natural entre les províncies de Lang Son y Quang Tuyen.  

CURIOSITATS :

El nom comú d'aquesta espècie fa referència al seu origen, a més l'arbre nacional de Bhutan on s'identifiquen amb el seu port recte i fort, i la capacitat per a créixer en llocs difícils, escarpats i duros.

Pel que fa a l’epítet específic torulosa prové del llatí i significa allargat amb estretalls, segurament al·ludint a la forma de la copa. 

Un ciprer pràcticament desconegut a Espanya i poc utilitzat com a planta ornamental, encara que si s'utilitza en altres parts del sur d'Europa.

La seua fusta és dura i de bona qualitat, emprant-se en ebenisteria i en construcció, de fet tradicionalment ha sigut utilitzat en la construcció de temples budistes i en les talles de figures religioses. 

A més, tant la seu escorça com les arrels són aromàtiques, obtenint-se per destil·lació un oli que s’utilitza com antiinflamatori i antisèptic, també en cosmètica. 

CONREU AL JARDÍ :

Aquesta espècie creixerà bé en sòls sorrencs, francs o argilencs, però sempre ben drenats, de ph neutre o àcid. Enacara necessita d'una gran exposició solar directa per a créixer correctament, suporta bé el fred.