EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Cortaderia selloana

FAMÍLIA : GRAMINEAE NOM CIENTÍFIC : Cortaderia selloana NOM COMÚ : PLOMALLS, HERBA DE LA PAMPA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica DESCRIPCIÓ :

És una planta herbàcia i perenne que forma robustes mates de fins a 3,5 metres d´altura, amb llargues fulles acintades i planes, de tacte aspre amb la vora serrada. El seu especial atractiu són les inflorescències en forma de panícules plumoses de color plata que coronen la mata en l´època de floració. Cada plomall reuneix multitud de flors en forma de espiguilles comprimides lateralment que donaran lloc a milers de llavors amb llargs i fins pèls per a facilitar la seua dispersió pel vent. En tractar-se d´una espècie dioica, podrem trobar exemplars femenins i masculins, encara que esporàdicament trobem alguns hermafrodites.

HÀBITAT :

Espècie nativa d´Amèrica del sud, que s´estén des d´Argentina i Uruguai fins al sud de Brasil, així com en zones costaneres de Xile baix clima mediterrani. Molt comú en planícies, pasturatges i ribes de camins, encara que també podem en zones més humides com a llacunes, rius o franges litorals.

CONSERVACIÓ :

Es comporta com a invasora en altres regions del planeta com EUA, Sud-àfrica, Austràlia i alguns països d´Europa, com Espanya, on s´utilitzava àmpliament com a planta ornamental.

Una situació problemàtica que produeix grans danys ambientals, en desplaçar a altres espècies autòctones, alterar paisatge i trencar l´equilibri de l´ecosistema, i econòmiques per la gran inversió que s´ha de realitzar de forma contínua en el seu control i eradicació.

En tractar-se d´una espècie molt resistent, ben adaptada a les temperatures extremes, a la sequera i a pràcticament qualsevol tipus de sòl, ha aconseguit naturalitzar-se primer en les ribes de camins i carreteres, fins a aconseguir espais naturals. Algunes de gran valor ecològic com és el cas d´ambients riparis, aiguamolls i sistemes dunars, les seues destinacions favorites.

Les zones més afectades en el nostre territori són la Cornisa Cantàbrica i les illes Canàries, encara que també apareix de forma dispersa a Andalusia, Catalunya i altres zones del Mediterrani. Per a frenar la seua expansió, s´ha establit un pla de control i eliminació d´aquesta planta invasora.

CURIOSITATS :

Els cridaners plomalls de l´Herba de la Pampa porten segles adornant els jardins de mig món, gràcies a la seua gran difusió com a espècie ornamental. Però a causa de la seua ambició colonitzadora s´ha començat a prohibir la seua venda en les zones més afectades. Cadascuna de les seues inflorescències alliberarà unes 100.000 llavors que seran transportades pel vent uns 30 km a la redona. A més, les seues fulles contenen agulles de sílice pel que no seran ingerides pels herbívors de la zona. També brolla fàcilment a partir de qualsevol fragment desprès, fins i tot després d´un incendi. En definitiva, una autèntica supervivent. Les vores serrades de les seues fulles poden produir fàcilment corts en les mans en manipular-la, d´ací el nom del gènere Cortaderia. El nom de l´espècie C. Selloa li´l va posar el seu descobridor, el botànic Alexander Von Humboldt (1818) en honor al seu coetani Fiedrich Sellow, un botànic i naturalista alemany que va anar dels primers a estudiar la flora de Brasil.

CONREU AL JARDÍ :

És una espècie molt rústica que creixerà bé en tot tipus de sòls, encara que en general els prefereix humits, frescs i eutròfics. Es reprodueix fàcilment per llavors i per multiplicació. És resistent a la sequera, a les temperatures extremes i als incendis. Desaconsellem el seu ús en el nostre territori a causa del seu caràcter invasor. A més, es tracta una gramínia pel que pot produir al·lèrgies. Si ja l´has conreat vés amb compte amb les restes de poda, i llança´ls en contenidors adequats, i intenta substituir-la per alguna espècie autòctona.