EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Ceiba speciosa

FAMÍLIA : MALVACEAE NOM CIENTÍFIC : Ceiba speciosa NOM COMÚ : CORÍSIA, ARBRE DE LA LLANA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

Planta neotropical de les regions Brasilenyo-Paranaense i Chaquenya. Forma part dels boscos tropicals semicaducifolis i arriba fins els 1.400 m d’altura. 

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que pot superar els 30 m d’alçada, de creixement ràpid i moderadament longeu. Tronc gros, recte i cilíndric, de vegades ventrut, que desenrotlla potents contraforts en la base; corfa llisa, verdo-grisenca i estriada, coberta d’aculis llenyosos i cònics. Copa densa i irregularment globosa, amb les fulles alternes, palmado-compostes i llargament peciolades; folíols de quatre a set, curtament peciolats, lanceolats, verds brillant, glabres, amb el marge dentat i l’àpex agut. Espècie monoica amb flors solitàries o en grups de dos a tres. Flors grans, bisexuals, curtament pedicel· lades i de color rosado-groguenc. Fruit en càpsula, verda, ovoide, que es torna llenyosa i s’obri en tres valves; tenen l’interior cobert de fibres cotonoses, amb nombroses llavors de color negre. Usos 

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix de juliol a novembre. 

CURIOSITATS :

El nom del gènere deriva de l’americi Cy-yba, que significa arbre mare; en algunes regions, Ceyba també significa canoa. L’epítet específic prové del llatí speciosus, que significa bell, al·ludint a la seua floració. 

La fusta, de baixa qualitat, s’usa per a fabricar portes, caixes, xicotetes embarcacions i pasta de paper. Les fibres sedoses del fruit s’utilitzaven per a omplir matalafs, coixins i com a aïllant tèrmic. És una espècie molt ornamental, àmpliament usada en jardineria.