EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Casuarina cunninghamiana

FAMÍLIA : CASUARINACEAE NOM CIENTÍFIC : Casuarina cunninghamiana NOM COMÚ : CASUARINA, PI AUSTRALIÀ COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

Viu de manera natural en l’est i nord-est d’Austràlia (Regne Neozelandès- Australià, Regió Tropical-Australiana). S’estén des del nivell del mar fins als 1.000 m d’altura. Segueix els cursos dels rius, sobre sòls arenosos, pobres i d’escassa fertilitat.

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli, de creixement ràpid, que arriba a 35 m d’alçada. Tronc cònic, recte i gros, amb la corfa bruno-grisenca, rugosa i clavillada, que es desprén en tires allargades. Copa piramidal i densa en els exemplars joves, tornant-se irregular en els adults. Branquetes verdes, clorofíl·liques, composades per segments curts encaixats entre si, fins, flexibles i amb estries longitudinals; fulles verdaderes reduïdes a xicotetes escates agudes, de sis a deu, situades formant verticils al voltant de les articulacions. Espècie dioica amb inflorescències masculines terminals, en espigues verdes; les femenines, sobre brots laterals curts, ovalades i amb les flors rogenques. Infructescències xicotetes, subgloboses, amb pics llenyosos. Fruit en sàmara.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre juliol i febrer. 

CURIOSITATS :

El nom genèric va ser pres de la paraula malaia Kassuwaris, que al·ludeix al casuari, au a les plomes de la qual s’assemblen les branquetes d’algunes casuarines. L’epítet específic cunninghamiana ret homenatge a Allan Cunningham, explorador, botànic i recol·lector britànic.

Arbre utilitzat com a pantalla tallavent, també per a fixar el sòl i controlar l’erosió, de vegades per a consolidar els marges de rius. La fusta és fort i duradora, per la qual cosa s’usa en la fabricació de mobles, paviments i eines del camp. El taní del fullatge tinta la llana.