EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Carya illinoinensis

FAMÍLIA : JUGLANDACEAE NOM CIENTÍFIC : Carya illinoinensis NOM COMÚ : PACANER, ANOUER AMERICÀ COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc, Escola Botànica HÀBITAT :

És originari dels territoris centrals i orientals d’Amèrica del Nord (Regió Atlàntico-Nord-americana). Viu sobre sòls profunds i humits.

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que assoleix 50 m d’alçada, de creixement moderat i longeu. Tronc recte i cilíndric, que desenrotlla robustos contraforts en la base, amb la corfa grossa, bruno-grisenca, irregular i profundament clavillada. Copa frondosa, d’àmpliament ovoide a globosa. Fulles alternes, sense estípules, peciolades, compostes i imparipinnades, tomentoses quan joves, glabres més tard; folíols sèssils, excepte el terminal que és un poc més gran, oblongo-lanceolats, asimètrics, sovint falciformes, amb el marge serrat i l’àpex agut. Espècie monoica que floreix entre abril i juny. Flors unisexuals, les masculines agrupades en llargs aments de color verd groguenc i les femenines en curtes espigues terminals, verds i pubescents. Fruit en drupa, oblongo-el·lipsoïdal, la coberta externa del qual se separa en quatre valves al madurar, mostrant una anou llisa i llenyosa en l’exterior.

CURIOSITATS :

El nom del gènere prové del grec Káryon, que significa anou. L’epítet específic illinoinensis fa referència al territori on creix de forma natural, l’estat nord-americà d’Illinois.

El pacaner és àmpliament cultivat en l’est i sud d’EUA per la qualitat de les anous, de les que s’extrau un oli usat sobretot en cosmètica. La fusta és pesada i de color rogenc; s’usa per a fabricar ferramentes i eines de camp o per a cremar. Diverses parts d’aquesta planta han sigut utilitzades amb finalitats medicinals pels indis nord-americans Kiowa.