EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Broussonetia papyrifera

FAMÍLIA : MORACEAE NOM CIENTÍFIC : Broussonetia papyrifera NOM COMÚ : MORERA DE XINA, MORERA DE PAPER COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

És originari de l’est de Xina (Regió Xino-Japonesa). Indiferent edàfic, no suporta els sòls entollats, encara que pot viure prop dels cursos d’aigua, però sense inundació.

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli, de creixement ràpid, que pot arribar als 15 m d’alçada. Tronc curt i cilíndric, ocasionalment tortuós, de corfa llisa, marró-grisenca, amb fissures poc profundes. Copa de globosa a estesa i moderadament frondosa. Fulles alternes, peciolades, amb l’anvers de color verd fosc i el revés més clar i tomentós; són molt variables, poden ser enteres, ovades, amb la base asimètrica, cordada, el marge serrat i l’àpex agut, o palmatisectes amb tres a cinc lòbuls. Espècie dioica amb flors unisexuals, les masculines pedicel·lades i de color groguenc, agrupades en espigues cilíndriques; les femenines, curtament pedicel·lades, disposades en cabotetes multiflors globoses. Infructescències globoses i tomentoses, amb fruits carnosos, vermells ataronjats.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix en abril i juny.

CURIOSITATS :

Gènere dedicat a Pierre Marie Auguste Broussonet, naturalista, metge i botànic francès, que va ser director del Jardí Botànic de Montpeller. L’epítet específic papyrifera fa al·lusió a l’ús de la corfa interna per a fabricar paper.

Tradicionalment s’usa la corfa interna per a fabricar paper. També s’utilitza en la indústria tèxtil per a elaborar teixits, anomenats masi. Els fruits, arrels i corfa tenen aplicacions en la medicina tradicional xinesa. Amb la fusta es fabriquen mobles, caixes, llapis i mistos; amb les branques es trenen canastres i cistelles.