EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Tradescantia × andersoniana W. Ludw. & Rohweder cv. ‘Blushing Bride’

FAMÍLIA : COMMELINACEAE NOM CIENTÍFIC : Tradescantia × andersoniana W. Ludw. & Rohweder cv. ‘Blushing Bride’ NOM COMÚ : TRADESCÀNTIA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Plantes útils: Medicinals DESCRIPCIÓ :

Planta de ràpid creixement que destaca pel seu fullatge variegat en blanc i rosa. Les fulles naixen blanques, sense pecíol, abraçades a la branca, amb tints rosa fúcsia i amb la punta verda. A mesura que van maurant, passen a verd obscur i brillant. La coloració és més cridanera durant l’hivern i la primavera.

HÀBITAT :

El gènere Tradescantia inclou nombroses espècies de plantes natives de zones tropicals d’Amèrica Central i del Sud entre les quals no existeixen barreres a la hibridació pel que poden donar lloc a noves espècies. Eixe és el cas de Tradescantia × andersoniana que prové de la hibridació entre tres espècies diferents: T. Ohiensis, T. Subasper i T. Virginiana. Dins d’aquesta, trobem diversos cultivars, entre ells el denominat ‘Blushing Bride’, nadiu de l’est de Nord-Amèrica.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a mitjan primavera i durant l’estiu, flors hermafrodites de tres pètals de color blanc o rosat amb estams grocs. Els fruits tenen forma de càpsula amb dues llavors per lòcul.

CONSERVACIÓ :

Àmpliament cultivada.

CURIOSITATS :

Les espècies del gènere s’utilitzen com a bioindicadors, és a dir, per estudiar els efectes mutagènics dels contaminants atmosfèrics.

CONREU AL JARDÍ :

És una planta ornamental fàcil de cultivar que es pot utilitzar per entapissar el jardí, com a trepadora amb els suports adequats o com a planta penjant. Necessita temperatures superiors als 10 °C i molta llum, encara que no de rajos directes de sol perquè  la zona exposada es crema i queda tacada. La humitat del substrat també és important pel que cal regar-la regularment (encara que sense negament), sobretot en primavera i estiu. Cap a final de l’estiu, quan s’atura la floració i la planta pot tenir pitjor aspecte, cal podar-la intensament per tal d’impulsar el creixement de fulles noves que són les que aporten la seua característica i atractiva coloració.