EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Hamelia patens

FAMÍLIA : RUBIACEAE NOM CIENTÍFIC : Hamelia patens NOM COMÚ : CORALET COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Plantes útils: Medicinals HÀBITAT :

Aquest arbust és originari de l’àrea compresa des del sud dels Estats Units (Florida) fins a Argentina. A més, s’ha cultivat i assilvestrat també al continent asiàtic. Habita en climes càlids i semicàlids, al llarg dels rius i clars de boscos, associat a vegetació pertorbada de boscs tropicals.

DESCRIPCIÓ :

És un arbust o xicotet arbre d’u’1,5 a 6 metres d’altura, molt ramificat. Les fulles són molt abundants, en disposició oposada i amb el nervi central de color rogenc. Entre elles presenta estípules, com diminutes fulles triangulars.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

A la punta de les rames es produeix la inflorescència, amb eixos arquejats sobre els quals es disposen les flors dretes. Les flors són de color groc obscur, ataronjat o roig, amb corol·la acampanada acabada en cinc dentetes triangulars. Els fruits, per la seua banda, són carnosos i globosos, de color roig però negres al maurar, i amb nombroses llavors.

CONSERVACIÓ :

No presenta cap estatus de conservació ni protecció especial.

CURIOSITATS :

Els fruits atrauen a xicotetes aus, com el colibrí, mentre el farratge agrada a xicotets insectes que es troben en les proximitats i ajuden, amb això, a reduir les plagues. A més, les abelles no poden arribar fins al fons de l’acampanada flor pel que s’alimenten a través de la incisió feta per una altra abella en la base de la flor.

Cal dir que es tracta d’una destacada planta medicinal, coneguda popularment, sobretot a Sud-Amèrica, per les seues propietats curatives. Se li atribueixen propietats antihemorràgiques, cicatritzants, antiinflamatòries, analgèsiques i antifúngiques. És utilitzada, a més, per a alleujar picadures d’insectes, desordres menstruals i afeccions d’ovaris.

CONREU AL JARDÍ :

Se sol cultivar pel seu port mitjà i copa frondosa. És millor ubicar-la en llocs assolellats, amb terres ben drenades, i regar-la regularment però amb poca quantitat. Necessita temperatures molt càlides i ambients secs, pel que en ombra i humitat no es desenvolupa ni floreix adequadament.