EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Brachychiton x roseus

FAMÍLIA : MALVACEAE NOM CIENTÍFIC : Brachychiton x roseus NOM COMÚ : ARBRE DE FOC COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

És un híbrid entre Brachychiton acerifolius (A. Cunn. ex G. Don) F. Muell. i Brachy-chiton populneus (Schott & Endl.) R. Br. No es coneix en estat silvestre, trobant-se cultivat únicament en jardineria.

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli, de creixement ràpid, que pot superar els 25 m d’alçada. Tronc cònic i recte, amb la corfa inicialment verdosa i estriada, tornant-se grisenca i clavillada, amb cicatrius horitzontals i fosques deixades per les branques al desprendre’s. Copa frondosa, piramidal, que es torna globosa amb l’edat. Presenta dimorfisme foliar inclús en el mateix individu; fulles alternes, peciolades, glabres, amb l’anvers verd fosc i el revés més clar; generalment ovado-lanceolades, de base arrodonida i nervadura pinnada visible en ambdues cares, tenen el marge enter i ondulat, amb l’àpex acuminat. Espècie monoica, que floreix entre juny i setembre en grans panícules axil·lars o terminals. Flors unisexuals per avortament d’un dels sexes; són curtament pedicel·lades, acampanades, de lòbuls involuts, amb la cara externa de color rogenc, i la interna rogenca amb puntets groguencs. Fruit en fol·licle llenyós, pedunculat i de color café al madurar, externament glabre, internament cobert d’un dens indument que embolica les llavors i és irritant al tacte. Llavors grogues i ovoides.

CURIOSITATS :

L’epítet específic roseus fa referència al color rogenc de les flors.

Arbre ornamental de floració espectacular, molt utilitzat en jardineria.