EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Baloghia inophylla

FAMÍLIA : EUPHORBIACEAE NOM CIENTÍFIC : Baloghia inophylla NOM COMÚ : PAL DE SANG COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Gespes i coníferes HÀBITAT :

Originària de l’est d’Austràlia i Nova Caledònia (Regions Tropical i Temperada Australianes) on forma part dels boscos humits.

DESCRIPCIÓ :

Arbre perennifoli que pot superar els 7 m d’alçada, de creixement moderat i poc longeu. Tronc solitari, curt i recte, generalment cilíndric i solcat en la base; té la corfa prima, rugosa, cremoso-grisenca i lleugerament badallada, dividint-se en xicotetes plaques irregulars. Copa densa, ovado-globosa, amb branques erecto-patents i branquetes bruno-grisenques. Fulles oposades, simples, peciolades, coriàcies i glabres; làmina d’el·líptica a oblonga, amb la nervació tancada, la base atenuada, el marge enter, lleugerament revolut en la base i l’àpex d’obtús a acuminat. Espècie monoica amb flors unisexuals agrupades en xicotets raïms terminals. Flors peciolades, blanco-cremoses i fragants. Fruit en càpsula, globosa, amb tres cel·les, verd en inici, bru al madurar. Llavors ovoides, de color bru fosc i clapades.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre gener i juliol.

CURIOSITATS :

El nom genèric va ser dedicat a József Balogh, botànic hongarès del segle XVIII. L’epítet específic inophylla prové del grec inos, fibra, i phyllon, fulla, al·ludint a les fulles coriàcies.

La saba de color vermell –d’ací el nom de pal de sang– proporciona un pigment molt emprat en mobles i roba. També té acció astringent. És una espècie poc coneguda, només cultivada en col·leccions botàniques.