EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Aesculus x carnea

FAMÍLIA : SAPINDACEAE NOM CIENTÍFIC : Aesculus x carnea NOM COMÚ : CASTANYER D´ÍNDIES ROIG COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc HÀBITAT :

Es tracta d’un híbrid entre Aesculus hippocastanum L. de la península Balcànica i Bulgària amb Aesculus pavia L. de l’est d’Amèrica del Nord. Aquest híbrid es va obtenir al segle XIX.

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que pot superar els 20 m d’alçada, de creixement i longevitat moderada. Tronc recte, cilíndric, amb la corfa prima, grisenca i badallada longitudinalment, deixant entreveure els tons rogencs de la corfa interna. Copa frondosa, piramidal en inici, tornant-se globosa amb el temps; té la ramificació erecto-patent, de branquetes grisenques, glabrescents, amb gemmes grans, ovoides, protegides per escates castanyo-rogenques i glabres. Fulles oposades, palmado-compostes, llargament peciolades, de color verd fosc en l’anvers, més clar en el revés; làmina dividida en cinc a set folíols, d’obovats a el·líptics, sèssils o peciolulats, cuneïformes en la base, amb el marge serrat i l’àpex agut. Espècie monoica, amb flors agrupades en panícules terminals, bisexuals, pedicel·lades, tomentoses i de color entre rosat i rogenc. Fruit en càpsula, globosa, eriçada o llisa, que alberga de dos a tres castanyes, bruno-rogenques al madurar.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre març i maig alhora que s’obrin les fulles

CURIOSITATS :

El nom genèric prové del llatí aesculus, que significa alzina, roure, amb bellotes comestibles. L’epítet específic carnea, del llatí carneum, de color carn, o lleugerament rosat, fa referència al color de les flors.

Molt cultivat en jardineria perquè al port de A. hippocastanum s’uneix la bellesa de les flors roges de A. pavia.