EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Helianthus annuus L. cv. 'Titan'

FAMÍLIA : ASTERACEAE NOM CIENTÍFIC : Helianthus annuus L. cv. 'Titan' NOM COMÚ : GIRASOL GEGANT COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : DESCRIPCIÓ :

Varietat de girasol, d'immenses flors grogues i grans llavors (pipes), que pot aconseguir els 3,50 m d'altura. Tant la tija com les fulles, de color verd brillant, són hípsids, és a dir, que estan recoberts de pèls aspres al tacte. Les fulles són alternes, peciolades i molt grans, i amb forma ovada i marge serrat. Les flors s'agrupen formant una inflorescència molt gran, que dona la sensació de ser una única flor i que es coneix com a capítol, igual que en la resta de les plantes de la família de les compostes. D'una banda trobem les flors laterals, amb només un pètal molt llarg de color groc i, per una altra, les xicotetes flors centrals de color marró que són les que donaran les llavors. Pipes que es troben entre les varietats més grans i que són gruixudes, estriades i molt unflades.

HÀBITAT :

Planta originària en estat salvatge de les regions temperades d'Amèrica del Nord encara que com a cultiu s'ha estès mundialment.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a l'estiu

CURIOSITATS :

Existeixen nombroses varietats de girasols amb usos diferents. Algunes tenen un gran valor forratger, sobretot les que tenen moltes fulles i poc lignificades. Altres varietats tenen majors qualitats oleaginoses i d'elles s'extrau el conegut "oli de girasol". Però l'ús més estès és sens dubte el dels seus fruits, les pipes. Aquesta cultivarietat concretament, Helianthus annuus L. cv. 'Titan', presenta una de les pipes més grans del mercat i són perfectes com a aperitius, al torrar-les i salar-les, o també al natural, les preferides per les aus.

No obstant açò la bellesa estètica dels girasols les ha portat a ser conreades de forma ornamental en jardins de tot el món. A més són molt atractives per als pol·linitzadors, fauna útil, en aquest cas les abelles. El problema ve quan es sembren grans camps de monocultius, en aquest cas aquests atrafegats insectes perden l'interès, així que els agricultors es veuen forçats a contractar a apicultors transhumants que itineren els seus ruscs per a que les abelles polinitzen les flors.

El seu nom procedeix del grec Helios (sol) i Anthos (flor) el que s'explica per la forma d'orientar-se cap al Sol i pel groc intens de les seues inflorescències, amb lígules que són tractades per a fer concentrats de color. S'ha descobert que les arrels dels girasols poden netejar la terra de metalls pesats com el plom o el cadmi. Açò sí, després d'absorbir els metalls, les plantes han de ser retirades. Per aquesta important propietat, van ser usades per a tractar el terreny pròxim a la central nuclear de Chernobyl després de l'accident.

CONREU AL JARDÍ :

Planta anual molt rústica i resistent a diversos climes des de tropicals a mediterrani. Necessita temperatures elevades per a desenvolupar-se bé i resisteix moderadament la sequera. També tolera sòls tant àcids com a bàsics, l'embassada i la salinitat. Es sembra en secà i a la primavera. És preferible preservar les varietat nanes per a plantar en tests.