EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Citrus sinensis ´Navelina´

FAMÍLIA : RUTACEAE NOM CIENTÍFIC : Citrus sinensis ´Navelina´ NOM COMÚ : TARONGER COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Plantes útils: Cítrics HÀBITAT :

La navelina és una varietat de taronger d´origen hortícola desenvolupada a partir d´una mutació espontània de la varietat ´Washinton Navel´, descoberta a principis del segle XX en l´estat nord-americà de Califòrnia. En l´actualitat, es tracta d´una espècie àmpliament cultivada en el nostre territori.

DESCRIPCIÓ :

Es tracta d´un arbre perenne de xicoteta grandària i port arrodonit, que presenta un dens fullatge. Les seues fulles són d´un color verd fosc, característic d´aquesta varietat, i són simples, de forma ovada-el·líptica amb els marges lleugerament dentats, i proveïdes d´un pecíol lleugerament alat. Les flors, conegudes com a flores de azahar, són de color blanc, amb anteres de color crema i desprenen una agradable i intens aroma. Aquestes poden aparèixer disposades de manera solitària o en raïms axil·lars menuts. El fruit, conegut com a taronja navelina, té forma elipsoidal-arrodonida, és de color taronja fort i no té llavors. A més presenta un xicotet i caracterísitic melic a la regió estilar de l´escorça, degut a l´existència d´un segon verticil carpelar que, en desenvolupar-se, origina un fruit inclòs en el principal.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a mitjans del mes de març i principis d´abril. Els seus fruits presenten una maduració precoç pel que fa a altres varietats de taronja, i sol produir-se entre els mesos d´octubre i gener.

CONSERVACIÓ :

Aquesta varietat de taronja es cultiva àmpliament en tot el litoral mediterrani a causa de la seua primerenca i profusa maduració, a més de per la seua qualitat per al consum en fresc.

CURIOSITATS :

El Taronger dolç és un arbre de tipus hortícola molt conreat en la Comunidada Valenciana, ja que produeix unes taronges molt saboroses, les navelinas, que s´utilitzen tant per a taula com per fer suc.  El seu nom prové de la paraula anglesa "navel" (melic), a causa que normalment la flor dóna lloc a un segon fruit, inclòs en el principal, que dóna la imatge d´un melic. Al principi li la denominava taronja Early Navel, ja que és una de les varietats més primerenques de taronja. En la dècada dels 30, la Universitat de Califòrnia va enviar unes mostres de taronges Early Navel a l´Institut Valencià d´Investigacions Agràries (IVIA), on les van rebatejar com ´navelines´, en ser una mica més xicotetes que la resta de taronges navel.

CONREU AL JARDÍ :

Pel que fa a altres varietats de cítrics, el taronger dolç pot tolerar gelades, encara que de baixa intensitat. Prefereix els sòls porosos, frescs i ben drenats, sense excés de calç i exempts de sal. No convé sotmetre-ho a períodes de sequera, però ha d´evitar-se l´embassada. Són preferibles els llocs situats a ple sol, tal com es troba situat en el Jardí. El seu cultiu es duu a terme per multiplicació, mitjançant empelts sobre patrons d´altres cítrics, ja que aquesta varietat de taronja no produeix llavors.