EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Hardenbergia violacea

FAMÍLIA : LEGUMINOSAE NOM CIENTÍFIC : Hardenbergia violacea NOM COMÚ : FALS ARÍTJOL COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Enfiladisses HÀBITAT :

El fals arítjol és una espècie originària de la costa oriental australiana, on creix, sovint entre les roques, des de les zones costaneres fins als boscos interiors d´eucaliptus.

DESCRIPCIÓ :

Es tracta d´una enfiladissa perenne que en el seu hàbitat natural creix sobre altres plantes de major port, a les quals no sol ocasionar cap dany. Les seues fulles, de color verd fosc, es disposen de forma alterna sobre tiges curtes. Són coriàcies, oval-lanceolades, amb prominents nervadures i d´una longitud d´entre 7 i 12 cm de llarg. Encara que poden adoptar colors rosats o blancs, normalment les flors de la falsa zarzaparrilla presenten una forta coloració violàcia. Aquestes es disposen en raïms axil·lars d´entre 20 i 30 unitats. Cadascuna de les flors presenta la forma típica de la flor del pèsol, amb quatre pètals, dos d´ells més o menys soldats. Presenta fruits en forma de baina aplanada i allargada, que emmagatzemen entre 6 i 8 llavors al seu interior.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix de mitjan hivern fins a principis de primavera, mentre que els seus fruits maduren al llarg de l´estiu.

CONSERVACIÓ :

Malgrat ser una espècie molt utilitzada en jardineria per tot el món, sobretot a Oceania d´on és originària, en alguns llocs ha sigut catalogada en perill d´extinció. Com és el cas de l´illa de Tasmània, on el pasturatge s´ha convertit en una greu amenaça per a la seua persistència en condicions naturals.

CURIOSITATS :

Aquesta enfiladissa és utilitzada amb freqüència en jardineria ornamental per a cobrir tanques, pèrgoles i altres estructures, per la vistositat i abundància de la seua floració. Unes flors de color violeta intens que a més segreguen molt nèctar atraient a nombrosos pol·linitzadors com a papallones i abelles. A més, els seus fruits serveixen d´aliment per a les aus per això és una planta molt recomanada per a afavorir la fauna útil als nostres jardins.

El nom del gènere Handerbergia, fa referència a Franziska von Hardenberg, una comtessa austríaca del segle XIX que era aficionada a la botànica. Mentre que el seu nom comú, Falsa zarzaparrilla, es deu a que amb les seues fulles i arrels s´elabora una beguda refrescant similar a la sarsaparrella també coneguda com sarsaparrella australiana.

CONREU AL JARDÍ :

És una espècie que prefereix una posició assolellada o semi ombretjada, encara que floreix millor a ple sol i amb un sòl ben drenat. En tractar-se d´una espècie originària d´una zona de clima càlid, no tolera les temperatures molt baixes. A més, és millor situar-la en un lloc protegit dels forts vents.