EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Zelkova carpinifolia

FAMÍLIA : ULMACEAE NOM CIENTÍFIC : Zelkova carpinifolia NOM COMÚ : OM DEL CAUCAS COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT :

És originari de l’extrem sud-est d’Europa i sud-oest d’Àsia. Forma part  de rouredes de muntanya  sobre sòls profunds, entre els 900 i 1.550 m d’altura.

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli que pot arribar als 40 m d’altura, de creixement lent i longeu. Té el tronc recte i curt, amb l’escorça llisa i grisenca que, amb el temps, es fissura i es desprèn en plaques i deixa marques ataronjades. La copa és densa, amb moltes rames flexibles i molt allargades ,verticals i ascendents, que broten d’un mateix punt. L’edat mitjana és de 180-220 anys.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre març i abril. Les flors són xicotetes i verdoses, perfumades, sobre les axil·les de les fulles. Les masculines en la base de les branquetes i les femenines cap al final, solitàries o a parells. Fruit en drupa, xicotet i irregular, de 5-6 mm de diàmetre, amb les costelles marcades i de color bru al maurar, que arriba a la tardor.

CONSERVACIÓ :

Espècie “Quasi amenaçada” segons IUCN i arbre protegit als seus països d’origen: Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia, Iran i Turquia.

CURIOSITATS :

La fusta és de bona qualitat i s’utilitza en construcció per a bigues i travessers (el nom de Zelkova deriva del mot caucàsic dzel que significa biga). També s’usa en fusteria, ebenisteria i per a la fabricació d’instruments musicals.

CONREU AL JARDÍ :

És una espècie ornamental, que destaca pel fullatge daurat en tardor i per la seua escorça. S’utilitza com a arbre d’ombra, per les seues dimensions, i també com a arbre singular pel seu port majestuós. La poda de formació ha de realitzar-se convenientment fins que l’arbre forme el tronc i l’estructura per tal d’evitar que ramifique des del terra. Després, necessita poca poda de manteniment, cada 6 o 8 anys i limitada a branques seques i rebrots. Suporta fins als -20 ºC però mostra sensibilitat a la sequera.