EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Roldana petasitis

FAMÍLIA : COMPOSITAE NOM CIENTÍFIC : Roldana petasitis NOM COMÚ : GERANI VELLUT COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica DESCRIPCIÓ :

Aquestgran arbust, ramificat i arrodonit, pot arribar als 2 m d’altura, i un suau i espès indument el cobreix per complet. Presenta un dens fullatge perenne, amb grans fulles simples, alternes, peciolades, de forma arrodonida i lleugerament lobulades. El verd de l’anvers de les fulles contrasta amb el to grisenc del revés. Les seues xicotetes flors, de color groc brillant, es disposen en capítols agrupats en grans pannicles situats a l’extrem de les tiges.

HÀBITAT :

Pròpia de boscos tropicals nuvolats, en àrees muntanyoses litorals del sudoest de Mèxic

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix en hivern cap a la primavera temprana, des de febrer fins a abril.

CONSERVACIÓ :

Espècie problemàtica a Nova Zelanda, on es considerada planta invasora per competir amb les espècies natives als marges forestals. Al país tenen prohibida la seua venda, propagació, distribució i comercialització.

CURIOSITATS :

S’utilitza sobretot com a planta ornamental en parcs i jardins de zones càlides, per les seues grans fulles velludes d’aire tropical i la seuabella floració hivernal.

És una planta tòxica, per als humans i animals, ja que la seua ingestió pot causar danys al fetge, cor o renyons. A més, en alguns casos el contacte superficial pot causar irritació o al·lèrgia.

CONREU AL JARDÍ :

Necessita sòls rics, ben drenats, frescos, lleugers i en posició assolellada. Cal que es regue amb moderació i evitar episodis de sequera i entollament. La seua reproducció es realitza principalment mitjançant esqueixos semimadurs en primavera i, podant-la en abril després de la floració, s’aconsegueixen mates espesses i amb fulles més grans. Destaquem la seua resistència a l’atac de plagues i enfermetats.