EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Salvia mexicana

FAMÍLIA : LABIATAE NOM CIENTÍFIC : Salvia mexicana NOM COMÚ : CHÍA O TLACOTE COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Planta originària i endèmica de Méxic, des de Sinaloa i Chihuahua fins a Veracruz i Oaxaca, on podem trobar-la hprincipalment a zones ruderals ruderals i de pasturatge de zones muntanyoses, formant part de boscos de coníferes i alzinars.

DESCRIPCIÓ :

Planta herbàcia perenne que assolix els 3 metres d'altura i la tija de la qual està coberta amb pèls blancs, llargs i entrecreuats. Les fulles solen mesurar menys de 20 centímetres, de forma ovalada i també cobertes de pèls. Les seues flors es presenten agrupades en inflorescències formant espigues i les flors, amb forma de tub acampanat, tenen una corol·la blava, sense massa aroma, coberta de pèls de més de 2.5 centímetres de llarg. El fruit, tancat en el calze, es divideix en 4 segments cadascun dels quals conté una llavor. 

CURIOSITATS :

Les seues flors blaves tenen molt valor ornamental i atrauen a les abelles pel que també són usades en apicultura. A més, la planta sencera s'empra com a farratge, i en concret les seues llavors s'utilitzen per a fabricar la chía fresca, una beguda energètica preparada per diferents tribus indígenes mexicanes.

El terme Salvia prové de la paraula llatina salvare, que significa guarir, en referència a les propietats curatives de l'herba. El primer autor en descriure una sàlvia va ser Plini el Vell, probablement es referia a Salvia officinalis. El nom de l'espècie, S. mexicana, fa referencia al lloc d'on prové la planta.

Amb prop d'1.000 espècies, el gènere Sàlvia és el més divers de la família Labiaceae, on podem incloure a la majoria de les plantes aromàtiques que coneixem avui dia. El gènere es carcateritza ademés perque algunes de les seues espècies són desagradables al gust a causa de la presència de substàncies químiques que ofereixen sabor amarg als remugants. No obstant açò, Espanya és exportadora d'una subespècie de Salvia officinalis spp lavandulifolia amb intensa aroma a eucaliptus i que manca de substàncies amargues.