EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Mahonia aquifolium

FAMÍLIA : BERBERIDACEAE NOM CIENTÍFIC : Mahonia aquifolium NOM COMÚ : MAHÒNIA O RAÏM D´OREGON COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

És una planta originària de la costa oest d´Amèrica del Nord, encara que en l´actualitat es troba amb normalitat en la Península i en les illes Balears.

DESCRIPCIÓ :

Es tracta d´un arbust de fulla perenne que habitualment mesura entre 0.5 i 1.5 m, encara que excepcionalment i en condicions favorables pot assolir fins als 2.5-3 m d´altura. Les seues fulles són compostes, pinnades, coriàces i de vores espinoses. Es caracteritzen per un color verd fosc que canvia a un to vermellós a la tardor i hivern. Les seues flors, grogues, oloroses, i en forma de campana, es disposen agrupades en raïms d´uns 5 cm de longitud. Els fruits són carnosos, en forma de baia el·lipsoidal o pràcticament esfèrica d´uns 0.4cm de diàmetre. Varien del verd a un color més fosc al final de l´estiu.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

En la Península, floreix a la primavera, de març a maig i madura els seus fruits a partir del mes de juny.

CONSERVACIÓ :

En ser una espècie molt utilitzada en jardineria, la seua conservació no planteja un problema important.

CURIOSITATS :

La mahònia s´utilitza eminentment com a arbust ornamental en parcs i jardins. Els seus fruits són comestibles i tradicionalment eren utilitzats pels nadius americans amb finalitats medicinals i com a part de la seua dieta. Avui dia s´utilitzen per a l´elaboració de gelatines. Les arrels i l´escorça s´han usat tradicionalment, tant de forma oral com a tòpica, per a tractar problemes de la pell com la psoriasi, el peu d´atleta o l´acne. Aquesta planta deu el seu nom a Bernand McMahon, un horticultor irlandés nascut en el segle XVIII que va fugir per raons polítiques d´Irlanda a Estats Units, on va prosperar gràcies al comerç de les plantes.

CONREU AL JARDÍ :

Prefereix llocs frescos, parcialment ombrejats i protegits del vent, amb sòls lleugerament humits i amb un bon drenatge. Durant els mesos d’estiu necessita de rec pràcticament diari, no obstant açò la resta de l´any no té requeriments especials. En general, la mahònia s´adaptar a qualsevol tipus de sòl i és resistent a les temperatures molt baixes. La seua reproducció es produeix a partir de llavors i abundants estolons.