EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Maclura pomifera

FAMÍLIA : MORACEAE NOM CIENTÍFIC : Maclura pomifera NOM COMÚ : MACLURA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Bosc, Escola Botànica, Plantes útils: Medicinals HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

És una espècie nativa del sud-est d’Amèrica del Nord (Regió Atlàntico- Nord americana), encara que s’ha generalitzat per tot el territori dels Estats Units. 

DESCRIPCIÓ :

Arbre caducifoli, armat, que arriba a 20 m d’alçada, de creixement moderadament ràpid i longeu. Tronc curt, cilíndric, amb la corfa bruno-ataronjada, estriada i dividida en plaques, que davant de les ferides exsuda una saba blanquinosa i apegalosa. Copa globosa. Fulles alternes, simples, peciolades, amb la làmina ovado-lanceolada, atenuada o subcordada en la base, el marge enter i l’àpex acuminat. Espècie dioica amb inflorescències axil·lars; les masculines en raïms subglobosos, amb flors groguenques, les femenines en capítols globosos, amb flors d’estigmes groguencs, papil·losos, amb pèls llargs i cardenal-blanquinosos. Fruit sincàrpic, gran, subglobós, amb la superfície berrugosa, verdo-groguenca, que es torna ataronjada al madurar. Llavors ovado-el·líptiques i de color crema. 

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix entre abril i juny. 

CURIOSITATS :

Gènere dedicat a William James Maclure, geòleg, botànic i pedagog nord-americà. L’epítet específic pomifera, del llatí pomiferus, que produïx fruits, en al·lusió a les grans infructescències paregudes a pomes o taronges. 

El fruit no és comestible. La fusta és molt densa i pesada, groc-ataronjada, apreciada per a mànecs de ferramentes, pals de tanques i altres aplicacions que requereisquen una fusta estable, fort i resistent a la putrefacció. La tribu dels Osage, del centre i sud d’EUA, utilitzava la fusta per a fabricar arcs i fletxes. De la corfa s’extrau un colorant ataronjat.