EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Lavandula latifolia

FAMÍLIA : LABIATAE NOM CIENTÍFIC : Lavandula latifolia NOM COMÚ : Espígol, lavanda COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Plantes útils: Medicinals DESCRIPCIÓ :

És una mata que arriba fins a 60 cm d’alçària, molt ramificada. Les branques són erectes i ixen en angle ascendent. Les fulles són sèssils, d’oblongues a lanceolades, amb marge sencer i de color verd, amb glàndules d’oli essencial al revers. Les inflorescències són espigues terminals amb un peduncle de 10-15 cm, no rematades per un plomall de bràctees. Les flors són labiades i de color violeta. Els fruits són tetranúcules brillants de color marró. Les flors tenen una fragància aromàtica.

HÀBITAT :

És molt abundant, naix de forma espontània en sòls calcaris, pedregosos, pobres, secs, assolellats i profunds, ja que l’arrel aprofundeix de 30 a 40 cm, des dels 500 fins als 1.600 m d’altura. Es troba als vessants, a les vores de camins, als clars dels pinars i alzinars. Cobreix extensions considerables al costat del romaní, el timó i altres plantes aromàtiques

CURIOSITATS :

Per via interna s’empra com a estimulant general, antisèptic i expectorant en bronquitis i traqueïtis. Tanmateix, l’ús més habitual és per via externa per les propietats antisèptiques i estimulants del seu oli essencial, i s’empra en reumatismes, poliartritis reumatoide, neuritis, neuràlgies, acne, dermomicosis, etc.