EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Jacaranda mimosifolia

FAMÍLIA : BIGNONIACEAE NOM CIENTÍFIC : Jacaranda mimosifolia NOM COMÚ : XICRANDA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Escola Botànica DESCRIPCIÓ :

Arbre semicaducifoli, ja que perd les fulles per un període curt de temps, i que pot aconseguir els 12-15 m d'alçària. La seua copa és ampla i globosa, i l'escorça grisenca i fracturada en el tronc i branques madures, i llisa en les branques més joves. Les seues fulles són molt curioses ja que són compostes bipinnades, és a dir, que cadascuna de les pinnes o folíols en els quals està dividit el limbe de la fulla, disposats a banda i banda del nervi central, són també compostos. Cadascun d'aquests xicotets folíols resultants són de color verd mitjà en el feix i més clar en el revés, apiculats i de forma oval-oblonga. Destaquen les seues boniques flors de color blau-violeta agrupades en panícules (inflorescència composta de tipus racimòs) terminals de forma piramidal, que apareixen abans que les fulles tornen a brollar. Cadascuna les flors que les componen és d'uns 3-5 cm de longitud i té forma tubular-acampanada. El fruit també és molt característic i es tracta d'unes càpsules llenyoses dehiscents de 6-8 cm de diàmetre, comprimides lateralment i amb la vora un tant ondulada, que s'assemblen a unes castanyoles. Són de color verd que passa a castany a mesura que van madurant i contenen gran quantitat de xicotetes llavors alades.

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ :

Una espècie originària dels boscos caducifolis d'Amèrica del Sud, concretament del nord-oest de l'Argentina, Bolívia, el Brasil i Paraguai.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix a la primavera, entre maig i juny a nivell local, encara que pot tindre una segona floració a la tardor però és menys vistosa ja que coincideix amb el fullatge. Els seus fruits eixen a continuació i romanen en l'arbre durant tot l'any.

CONSERVACIÓ :

A pesar que és una espècie cultivada en molts països, la xicranda es troba amenaçada als seus hàbitats naturals i per això està catalogada com a espècie vulnerable en llista roja de la UICN.

CURIOSITATS :

Un clàssic de l'arbratge urbà en zones de clima temperat o temperat-càlid. I és que aquest arbre és molt estimat en jardineria ornamental pel seu port corpulent i silueta globosa, les seues grans fulles compostes d'aspecte plomós i la seua magnífica floració blava-violàcia que apareix en les branques nues o juntament amb els primers brots de les fulles, que forma a més un cridaner mantell de color sota l'arbre en caure. Els seus fruits en forma de castanyola, també són molt decoratius i romanen en l'arbre durant tot l'any. A més, té arrels poc agressives i baix risc de caiguda o esbrancament, així que no és d'estranyar que siga una espècie tan habitual en avingudes, parcs i jardins, sempre que les temperatures ho permeten.

També s'utilitza a nivell forestal ja que la seua fusta és de bona qualitat, fàcil de treballar. S'utilitza en la fabricació de mobles, interiors de carrosseries, revestiments, fusteria en general i a nivell artístic per a tallar escultures. 

De fet, a nivell etimològic el nom del gènere jacaranda, que ve del guaraní yacarandá, significa precisament ‘fusta dura’ fent al·lusió eixa qualitat. D'altra banda, l'epítet específic mimosifolia fa referència a la semblança de les seues fulles amb cert tipus de lleguminoses (mimosa).

CONREU AL JARDÍ :

Es tracta d'una espècie bastant rústica i de creixement relativament ràpid que es desenvoluparà bé a ple sol en sòls sorrencs, porosos, fèrtils i profunds. Necessita regs regulars i no suporta els freds intensos ni les gelades.