EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Geranium maderense

FAMÍLIA : GERANIACEAE NOM CIENTÍFIC : Geranium maderense NOM COMÚ : GERANI DE MADEIRA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Gespes i coníferes DESCRIPCIÓ :

Es tracta d'una planta perenne i robusta, que pot aconseguir el 1,5 m d'altura, però de curta durada, ja que sol viure entre 2 i 4 anys justament fins al final del seu únic episodi de floració. Té unes fulles atractivament disseccionades d'uns 20 cm de llarg i grans inflorescències amb precioses flors de color rosa porpra, de 4 cm d'ample, amb el centre d'un to més fosc.

HÀBITAT :

Una espècie endèmica de l'illa de Madeira, a Portugal, que creix en ambients costaners rocosos i penya-segats. Curiosament és més habitual trobar-la en jardins o naturalitzada en altres regions del món amb clima similar, subtropical humit o mediterrani costaner sense gelades, pel seu estés ús en jardineria, i no tant en el seu hàbitat original on es troba greument amenaçada.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

Floreix en primavera.

CONSERVACIÓ :

Com comentàvem, aquesta espècie es troba greument amenaçada en el seu hàbitat natural, de fet, està inclosa en la llista roja de la UICN on està catalogada com “en perill crític”. Per tant, el seu cultiu i conservació en Jardins Botànics, com el de Funchal en la mateixa illa de Madeira o el nostre, que compleix amb les condicions climàtiques adequades, és de vital importància per a evitar la seua extinció i poder contribuir a la recuperació de l'espècie en estat silvestre.

CURIOSITATS :

L'espectacular floració d'aquesta espècie macaronèsica l'ha portada a ser cultivada en jardins de tot el món, sempre que les condicions climàtiques ho permeten.

CONREU AL JARDÍ :

Creixerà sense problema en regions temperades i subtropicals, en sòls ben drenats, independentment del ph i tipus de substrat, i tant a ple sol o com en ombra, però sempre en una àrea lliure de gelades, ja que no les tolera. Es reprodueix tant per llavor com per esqueix. De forma natural es reprodueix sola, ja que mor en florir deixant després de si una gran quantitat de llavors que germinen en el mateix lloc on estava la planta mare. Encara que es poden recollir prèviament, abans que caiguen, i disseminar-les en funció de l'espai de la zona enjardinada.