EL BOTÀNIC ARA

ÉS PRIMAVERA AL JARDÍ

DESPERTANT DE LA LETARGIA

CATÀLEG VIRTUAL D'ESPÈCIES VEGETALS

Freesia x hybrida

FAMÍLIA : IRIDACEAE NOM CIENTÍFIC : Freesia x hybrida NOM COMÚ : FRÈSIA COL·LECCIÓ DEL JARDÍ : Flors DESCRIPCIÓ :

Alegre planta bulbosa, de caràcter herbaci, amb fulles aplanades i estretes de color verd fosc. Les seues fragants flors presenten forma acampanada i una àmplia varietat cromàtica que va des del blanc, el rosa o el taronja fins al blau, el violeta o el roig. A més, són hermafrodites i lleugerament irregulars, i creixen en la tija floral reunides en inflorescències laterals que encara que tendeixen a arquejar-la sol aconseguir els 50 cm d´altura. El fruit és una càpsula trivalva que s´obri en madurar alliberant les llavors.

HÀBITAT :

Encara que és una planta híbrida creada per al cultiu, procedeix de la combinació de diferents espècies del gènere Freesia. Un gènere de plantes natives del continent africà, en la seua majoria de la província del Cap.

FLORACIÓ I FRUCTIFICACIÓ :

La frèsia híbrida, que es conrea a l´aire lliure, vegeta durant l´hivern per a florir a la primavera i tornar al repòs durant l´estació càlida.

CONSERVACIÓ :

És un híbrid complex basat en combinacions interespecífiques de Freesia refracta, Freesia leichtlinii i Freesia corimbosa, entre altres espècies del gènere. D´aquests creuaments s´han obtingut nombrosos cultivars comercials com la varietat “Ballerina” de color blanc, la “Royal Bleu” blava i alta producció de flors, o la “Rose Marie” rosa fort, llargues tiges i també alta producción.

CURIOSITATS :

La deliciosa fragància i els vistosos i variats colors caracteritzen a aquestes plantes bulboses àmpliament utilitzades en tot el món. Es conreen tant per al seu ús en jardineria ornamental com per a tallar la seua flor i poder distribuir-les en les floristeries en forma de rams i centres decoratius. Aquesta última pràctica té una llarga tradició a Europa, ja que a mitjans del segle XIX ja eren conreades a Florència i Pisa per a utilitzar la seua flor en diferents celebracions. D´Itàlia es va estendre el cultiu a França, Anglaterra i finalment a Holanda, on hui dia és tan habitual el cultiu de tot tipus de plantes bulboses. 

Cal destacar que el gènere “Freesia” deu el seu nom al metge i naturalista alemany Friedrich Freese, que també va viure en el segle XIX.

CONREU AL JARDÍ :

Plantarem les frèsies formant grups de colors variats (perquè lluïsquen més), en zones d´ombra parcial amb sòls humits, lleugerament àcids, i ben drenats i abonats. Encara que es poden multiplicar per llavors, recomanem el cultiu més habitual per bulbs. Les plantarem a la tardor a una profunditat de 5 cm i a una distància de 8 cm. Després de la floració, la part aèria es marceix i la planta subsisteix amb els nutrients acumulats en el bulb fins a la pròxima fase de creixement. Si traiem els bulbs de la terra i els conservem en un lloc fresc i sec, podem tornar a plantar-los a l´hivern.