EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: UNA FLOR EN EL ASFALTO

DE RAQUEL APARICIO I EDUARDO BARBA

DIA: 27 NOVEMBRE 2021

LLOC I HORA: Umbracle del Jardí Botànic, 17 h
ACCÉS: entrada lliure, aforament limitat.
PRESENTEN: Raquel Aparicio, autora, i Eduardo Barba, autor

DESCRIPCIÓ 

Imagineu el que pensen de nosaltres les plantes que creixen lliurement en qualsevol racó del carrer? El Botànic acull la presentació de ‘Una flor en el asfalto’, amb les il·lustracions exquisides de Raquel Aparicio i els interessants i divertits textos d’Eduardo Barba, on són les pròpies plantes urbanes les que conten la seua història. Un impecable treball d’edició a càrrec de l’editorial Tres Hermanas, dins la seua col·lecció Clepsidra.

Dent de lleó, camamil·la loca, malva bord, card d’ase, rosella i llombrígol de Venus, són algunes de les 50 mal anomenades ‘males herbes’, que es reuneixen en aquesta publicació "en un exercici de sinceritat clorofíl·lica" per a contar-nos com viuen, com se senten, quines són les seues virtuts, com es relacionen amb nosaltres, però, sobretot, per reivindicar la seua importància i llevar-se, per fi, eixa etiqueta tan despectiva. "Tenim tanta bellesa si se'ns mira de prop que, tota la resta, poc importa. Podem sobreviure colonitzant, fins i tot, xicotetes clivelles en les voreres i murs" diuen les herbes.

Els textos, contats en primera persona i amb un fil conductor d’ironia cap a la nostra manera de tractar-les i interaccionar amb el medi ambient, ens faran reflexionar sobre el model de ciutat que volem mentre aprenem de botànica i etnobotànica. A més a més, aniran acompanyats de magnífiques il·lustracions vegetals, a manera de retrats, que ens ajudaran a reconéixer, a partir, d’ara, cada una de les espècies i potser mirar-les d’una altra manera.    

Un projecte que enamora i que va sorgir de la passió per les plantes que comparteixen la il·lustradora i dissenyadora d’estampats, Raquel Aparicio, i Eduardo Barba, jardiner, botànic, paisatgista i divulgador, entre altres coses. Envoltats de la bellesa vegetal del nostre Umbracle, autora i autor ens contaran tots els detalls de la publicació el pròxim dissabte 27 de novembre. La llibreria Gaia posarà un punt de venda a la sessió per si voleu aprofitar per a emportar-vos un exemplar dedicat a casa.

SOBRE L’AUTOR I L’AUTORA

EDUARDO BARBA
Cultiva plantes des que era un xiquet i trasplantava malves i altres herbes del descampat d'enfront de la seua casa als tests de la terrassa. Per eixa i altres raons va acabar fent-se jardiner, paisatgista i professor de jardineria.

Una autèntica passió pel regne vegetal que comparteix també cap a l'art, i que li han portat a identificar totes les plantes que apareixen entre les milers d'obres exposades del Museu Nacional del Prado. Una labor que ha exercit també per a altres museus i que ha acabat convertint-lo en investigador botànic d'obres d'art i divulgador, a més de derivar en el seu llibre El jardín del Prado. Un paseo botánico por las obras de los grandes maestros, que ja va per la 7a edició.

RAQUEL APARICIO
Aquesta il·lustradora i dissenyadora d’estampats, aprofita qualsevol ocasió per a introduir les plantes en els seus dibuixos i es confessa una apassionada d’elles. S'enorgulleix de poder viure de dibuixar, que és el que més li agrada, hi ho fa en revistes com Elle o Quo, entre altres, a premsa escrita com The New York Times, The Wall Street Journal o El Diario, i il·lustrant diferents llibres. Una flor en el asfalto és el seu primer sobre el món vegetal.    

Ara mateix és professora d’estampats al Màster d’il·lustració de l’Escola d’Art i Disseny, Barreira, i també imparteix diferents tallers en aquest sentit en altres institucions.

SOBRE L’EDITORIAL

Tres Hermanas és una editorial de narrativa creada en 2015 amb la vocació de colonitzar un espai, publicant literatura de qualitat i divulgant la cultura d'altres països com els de l'Est, o d'altres continents com Austràlia. El seu propòsit sempre és publicar llibres que provoquen una sort d’explosió emocional, una forma d'apropiació similar a aquest efecte de disparar una foto que ens congela; com deia Sontag, una foto és com dir-li a algú, “queda't quiet, una forma d'apropiació. Una literatura que deslligue emocions i desnue ànimes”.