EL BOTÀNIC ARA

ÉS ESTIU AL JARDÍ

LLUM, COLOR I FRESCOR

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | CONFERÈNCIES
XARRADA: ELS INCENDIS FORESTALS, COMUNS PERÒ EVITABLES?

BOTÀNICA DES DEL SOFÀ, CICLE DE CONFERÈNCIES ON LINE

DIA: 26 MAIG 2021

CONVERSEN: Susana Gómez i  Alejandro Valdecantos
MODERA: Patricio García-Fayos
HORA: 19 h
LLENGUA: Castellà

INSCRIPCIÓ: a través d'aquest enllaç 

DESCRIPCIÓ

Amb l'arribada de l'estiu arriba també el temut avís d'incendi que sempre sembla estar a l'aguait en territori mediterrani i que acaba convertint-se en focus mediàtic dels mitjans de comunicació. Fins i tot, és habitual que nosaltres mateixos puguem arribar a apreciar directament eixes característiques columnes de fum que de sobte apareixen a les nostres muntanyes. Així, cada any ixen a relluir novament les habituals discussions sobre sobre les causes: "és que la muntanya està bruta" o "als piròmans cal tancar-los a tots"; sobre com evitar-los: "els incendis s'apaguen a l'hivern", "fan falta més mitjans per a lluitar contra el foc" o "les administracions no tenen la suficient voluntat per a lluitar contra aquesta plaga"; i amb les solucions: "El President de la Generalitat s'ha compromés a reforestar tot el terreny que el foc ha destruït en l'incendi de tal lloc".

A més, es disparen les entrevistes a persones expertes en aquests temes que ens alerten que els incendis s'agreujaran pel canvi climàtic i que qualsevol dia podem veure a Espanya una catàstrofe com la que ja han patit a Xile, Califòrnia o Austràlia. No obstant això, poques vegades es dóna veu a persones que investiguen sobre aquest tema però des del punt de vista dels propis ecosistemes. A través d'aquesta xarrada sobre incendis, emmarcada en el nostre cicle de conferències Botànica des del sofà, podrem escoltar els seus arguments i intercanviar opinions sobre aquesta temàtica tan delicada i així tindre una visió més holística del problema.

SOBRE ELS PARTICIPANTS

SUSANA GÓMEZ

És doctora en Ciències Biològiques (Àrea Botànica) per la Universitat de Concepción (Xile) i professora titular del Departament de Biologia de la Universitat de Cadis. És espanyola però va realitzar la major part de la seua carrera científica a Xile, on es va especialitzar en ecologia del foc d'ecosistemes mediterranis. Entre els seus principals interessos d'investigació està avaluar el paper del foc com a força evolutiva en plantes mediterrànies, però també analitzar l'impacte de les plantacions forestals sobre el règim d'incendis i els serveis ecosistèmics.

ALEJANDRO VALDECANTOS

És Doctor en Biologia per la Universitat d'Alacant, Investigador Sènior del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) des de 2001, i professor associat del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant. Des de 1992 la seua investigació ha estat centrada principalment en la restauració ecològica d'ecosistemes Mediterranis sent autor de més de 50 publicacions sobre el tema. Ha sigut Investigador Principal de 7 projectes del Pla Nacional d'I+D, 1 de la Comissió Europea, i 2 PROMETEU GVA (grups d'excel·lència regional). Ha realitzat una extensa labor científica i de transferència relacionada amb els incendis forestals, elaborant nombrosos informes d'impacte de grans incendis per a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

PATRICIO GARCÍA – FAYOS

És Investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i desenvolupa la seua activitat investigadora des de 1996 en el Centre d'Investigacions sobre Desertificació, un institut d'investigació mixt entre el CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, del qual és actualment el seu director. Les seues investigacions es focalitzen en l'estudi dels processos de colonització vegetal, des de la reproducció, dispersió i depredació de les llavors, germinació i establiment de les plantes, amb un èmfasi especial en mitjans semiàrids sotmesos a intensa erosió i a les interaccions d'aquests processos amb el sòl, altres plantes i amb els animals.