EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | CONFERÈNCIES
LA VOCACIÓ BOTÀNICA EN LES DONES: PRESENT I FUTUR

DONES I CIÈNCIA: CICLE D'ACTIVITATS PEL DIA DE LA XIQUETA I LA DONA EN LA CIÈNCIA

COL·LOQUI EN LÍNIA

DIA: 25 FEBRER 2021

HORA: 19h

LLENGUA: les intervencions seran en castellà
PARTICIPANTS: Montserrat Martínez-Ortega (Catedràtica), Sara Mira (Contractada doctora), Anna Nebot (Contractada postdoctoral) i Lidia López (Alumna màster Biodiversitat). 
MODERA: Olga Mayoral

INSCRIPCIÓ:  a través d'aquest enllaç 

DESCRIPCIÓ 

La botànica és una disciplina apassionant que ha seduït a multitud de persones al llarg de la història. No obstant això, hui dia ens trobem davant la següent paradoxa. D'una banda, tenim per primera vegada una bona representació de dones botàniques, tant sèniors com novelles, treballant en diferents àmbits relacionats amb el món de les plantes de gran rellevància en la biologia de la conservació, biologia molecular, cartografia... D'altra banda, la botànica, com a disciplina científica, està veient minvada la seua representació en múltiples carreres universitàries.

La sessió se centrarà en abordar les oportunitats i dificultats que ofereix el món entorn de l'estudi de les plantes, vistes per botàniques consolidades juntament amb botàniques en els inicis de la seua carrera professional.

PARTICIPANTS 


OLGA MAYORAL

Professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i subdirectora i investigadora del Jardí Botànic de la Universitat de València. És coordinadora de l'Especialitat de Biologia i Geologia del Màster en Professorat d'Educació Secundària (UV). És biòloga, doctora per la UV i té un màster en investigació educativa (2015). Olga dirigeix projectes d'investigació en les àrees d'educació ambiental i per a la sostenibilitat, salut ambiental i educació fora de l'aula. Va treballar com a biòloga “de camp” durant més de 15 anys. 

MONTSERRAT MARTÍNEZ

Doctora en Biología, catedrática de Botánica y coordinadora del grupo de investigación en Biodiversitat, Sistemàtica i Conservació de Plantes Vasculars i Fongs de la Universitat de Salamanca. Dirigeix, a més, el Biobanco de ADN Vegetal

De sempre li va encantar observar, recol·lectar i determinar plantes, així que va començar la seua carrera científica en el camp de la sistemàtica vegetal. La seua tesi doctoral, que va ser defensada a Salamanca, però parcialment duta a terme en el Real Jardín Botánico de Madrid (12 mesos) i al Royal Botanic Gardens, Kew (el Regne Unit, 9 mesos), va consistir en un estudi biosistemático sobre el gènere Veronica L., el qual va ser també objecte d'estudi principal durant la seua etapa postdoctoral en l'Institut de Botànica de la Universitat de Viena (Àustria; 35 mesos). Durant aquesta etapa postdoctoral va adquirir destresa en l'ús de marcadors moleculars i de les diferents tècniques usades en reconstruccions filogenètiques i filogeogràfiques, així com en la investigació dels principals mecanismes que han actuat com a motors evolutius i de diversificació en plantes vasculars.

Amb el pas del temps el seu interés es va anar estenent de manera natural a àrees com ara l'evolució, filogènia, filogeografía i conservació de plantes vasculars. Entre moltes altres coses, li fascinen la hibridació i poliploidització com a mecanismes generadors de biodiversitat i està interessada a conéixer les conseqüències ecològiques, genètiques i adaptatives d'aquests processos.

Ha publicat més de 110 treballs científics, ha participat o liderat més de 25 projectes d'investigació i porta 23 anys com a docent en matèries relacionades amb la Botànica en el nivell universitari, dins del qual ha tingut la fortuna de dirigir 10 tesis doctorals i aprendre molt durant el seu desenvolupament amb botànics joves.

Em queda encara molt per recórrer en aquest procés de continu aprenentatge, i això és el més il·lusionant!


SARA MIRA

Professora (Contractada Doctora) en el Departament de Biotecnologia - Biologia Vegetal d'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica, Alimentària i Biosistemes de la Universitat Politècnica de Madrid. Va estudiar Biologia a la Universitat de València i va realitzar la seua tesi doctoral entre el Jardí Botànic de València i la UPM. La seua investigació se centra en la biologia de llavors i en la conservació de germoplasma, estudiant processos de germinació, dormició i envelliment en llavors tant d'espècies silvestres com cultivades. 

Es pot ser una apassionada de la botànica si et costa recordar els noms de les plantes? Si t'agrada tant el laboratori com el treball de camp? Per descomptat, jo si que ho soc.


ANNA NEBOT

Doctora en Botànica. Des de xicoteta havia anat a la muntanya amb els seus pares, però allò que va despertar en ella la curiositat per les plantes van ser les nombroses eixides de camp que va fer per a realitzar l'herbari de l'assignatura de Botànica. L'últim any de carrera encara no tenia clar què volia fer. Va tindre l'oportunitat de fer les pràctiques en el departament de flora amenaçada del CIEF (Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal) i el projecte fi de grau en el Jardí Botànic. Aqueix any va conéixer a gent que li ensenye molt. Gràcies a ells va decidir continuar treballant en la conservació de la biodiversitat vegetal. Ha treballat en el Centre Conservazione della Biodiversità (CCB, Sardenya, Itàlia), en el Millennium Seed Bank, Kew (Anglaterra), Nong Nooch Tropical Garden (Tailándia) i en el Jardí Botànic de la Universitat de València. En ells ha estudiat la biologia reproductiva d'espècies endèmiques o amenaçades i millorat els protocols de conservació de pol·len de grups de plantes tan amenaçats com són les Cicadàcies. Actualment està actualitzant l'inventari del Jardí Botànic.

Quan arribes a la universitat et pregunten, eres de bota o de bata? Definitivament, sóc de bota, sempre que puc m'escape a la muntanya.


LIDIA LÓPEZ

La natura sempre va cridar la seua atenció des de menuda, potser per on es va criar, en un xicotet poble de Cantàbria. La biologia no va ser la seua primera passió però si l'última, la qual cosa li portà a triar aquesta carrera i mudar-se a Oviedo per a realitzar-la. Al llarg de les diverses assignatures de la carrera es va anar donant compte, que la “bota” era el seu lloc i en concret es va interessar per l'ecologia, pel fet que comprendre el per què de les coses i el funcionament dels entramats dels ecosistemes és el que més va dir la seua curiositat. Així, va fer el seu treball de fi de grau sobre el paper de les estrigolactones en la ramificació. Actualment em trobe realitzant el màster de Biodiversitat: Conservació i Evolució, ja que considere que tant la conservació com el manteniment de la biodiversitat són els grans objectius als quals ens enfrontem i ens haurem d'enfrontar els biòlegs de “bota”. No es que m'oferirà el futur, però m'agradaria trobar el meu lloc en l'àmbit de la investigació.

Davant la pregunta ¿què em resulta més interessant les plantes o animals? Sens dubte respondria plantes, per la complexitat i secrets que amaguen.