EL BOTÀNIC ARA

ÉS HIVERN AL JARDÍ

APROFITANT LES HORES DE LLUM

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: José Vicente Sancho

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

Horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres de 9 a 14h

Fora d'aquest horari pots cridar a la recepció del Botànic: 963156800

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
CIÈNCIA MINÚSCULA

CICLE 'CIÈNCIA A LA FRESCA'

DIA: 4 JULIOL 2019

HORA: 20 h
LLOC: plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València (entrada per c/ Quart, 80).
ACCÉS: entrada gratuïta, aforament limitat.

DESCRIPCIÓ

Obrim el cicle Ciència a la fresca, que combina xarrades científiques d’especialistes en diferents disciplines i música en directe al Jardí Botànic, amb tres xarrades al voltant de la ciència minúscula. Guiats pels relats dels ponents, ens aproparem al més menut del cos humà, del món vegetal i de l’univers, mentre la música minúscula de Paper Moon acompanya l’intrigant viatge cap allò quasi invisible.

Primer serà el torn de Carlos Romá, conegut com Dr. Litos, qui ens parlarà, en Sinfonía de destrucción molecular, de medicina minúscula. Cada dia, al nostre cos, es lliuren batalles a vida o mort en què els xicotets invasors del nostre organisme pateixen els atacats dels també diminuts vigilants que recorren la nostra sang. La ciència que ens ha permés conèixer el cor de les estrelles és la que ha permés també començar a comprendre com, quan i de quina forma es lliure aquesta batalla que dóna lloc a una simfonia de destrucció molecular que hem aprés a escoltar. Així com crear instruments amb els que tocar els acords necessaris per decantar la balança cap a la vida i la supervivència.

FP 50+ en los genes del madroño és el títol de la xarrada d’Isabel Martínez-Nieto que ens parlarà de botànica minúscula. I és que si mirem les fulles de l’arboç (Arbutus unedo, ‘madroño’ en castellà) i les comparem amb altres plantes típiques del mediterrani com el timonet o el romaní, observarem grans diferències. Per què? Per a què? Les plantes no poden moure’s ni resguardar-se de les inclemències climàtiques, però tenen altres estratègies que per a adaptar-se als canvis de l’entorn i que amaguen, com ens contarà Martínez-Nieto, als seus gens.

La catedràtica Ana Cros tancarà la primera sessió de Ciència a la fresca amb Nanociencia y nanotecnología a través de fenómenos cotidianos. En aquesta xarrada, ens contarà com la física d’allò molt xicotet està present el molts dels objectes que ens envolten, com els telèfons mòbils o els ordinadors, medicaments i joguines. Són el resultat d'una àrea de recerca interdisciplinària en la qual el sufix «nano» destaca el seu objectiu principal: aprofitar les propietats que mostren els materials en escales nanomètriques per a estudiar nous fenòmens i dissenyar dispositius. Aquest és el repte científic de la nanociència i la nanotecnologia, en què convergeixen ciències com la Física, Química, Biologia, Medicina o Ciència dels Materials. Amb exemples basats en fenòmens quotidians, Cros ens il·lustrarà alguns dels fonaments que governen la física d’allò més petit. 

PARTICIPANTS

CARLOS ROMÁ
twitter.com/drlitos
Bioquímic i doctor en biologia molecular i genètica. Actualment, treballa com a professor i investigador en fisiopatologia de les malalties estranyes en el Departament de Fisiologia de la Universitat de València, Facultat de Medicina i Odontologia. En les seues estones lliures, realitza multitud d'activitats divulgatives: escriu el seu propi blog, en altres pàgines web, realitza xerrades i monòlegs i participa en tot tipus d'esdeveniments de divulgació científica. És redactor en Principia, col·laborador en Mapping Ignorance, co-creador i guionista del còmic de bio-ciència-ficció The OOBIK proteotype, al costat de l'il·lustrador Gerardo Sanz, i autor d'alguns llibres de divulgació sobre epigenètica, genètica i evolució.

ISABEL MARTÍNEZ-NIETO
Ve d'una família d'agricultors i coneguda és la dita “la cabra tira al monte”. Quan fa gairebé 20 anys va eixir del poble a estudiar una carrera no podien imaginar-se que el seu futur laboral transcorreria donant tombs entre diversos laboratoris del sud-est ibèric, intentant desxifrar els secrets d'aquelles plantes que tan poc productives podien semblar-los.

ANA CROS
Catedràtica del Departament de Física Aplicada i directora de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València. La seua recerca està orientada cap a l'estudi de materials nanoestructurats per a aplicacions fotòniques i fotovoltaiques. Pertany al grup de treball de Física Arquímedes, a través del qual ha participat en l'organització de nombrosos cursos dirigits a la formació de professorat de Secundària i Batxillerat, així com en seminaris, tallers i xerrades divulgatives. Des de l'any 2013 és presidenta de la Secció Local de València de la Reial Societat Espanyola de Física.

PAPER MOON
És un grup que combina estils com el jazz, el soul o el pop des d'una arrel de jazz manouche, interpretant tant versions com temes propis. Els seus membres tenen una àmplia trajectòria en el circuit de la música valenciana, havent militat en grups tals com Loop, Swinga2, Lapsus o Cajetilla. Des de la seua formació en 2016, Paper Moon ha realitzat diverses actuacions en locals de l'escena local i actualment es troba recopilant material per al que serà el seu primer EP, que eixirà en 2020. En aquesta ocasió, el grup actuarà en format duo (veu i guitarra acompanyant).