EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2022

AGENDA | EXPOSICIONS
PARC NATURAL DE LA SERRA GELADA. LES LLUMS DE L'ABISME

FOTOGRAFIES DE JAUME FUSTER 

DIES: 25  OCTUBRE 2018 - 6 GENER 2019

SALA HORT DE TRAMOIERES, ENTRADA GRATUÏTA 
OBERTA DE DILLUNS A DIUMENGE DE 10 A 20 H  

DESCRIPCIÓ 

El Botànic presenta Parc Natural de la Serra Gelada. Les llums de l'Abisme, una exposició que ens convida a descobrir i posar en valor aquest singular espai natural marítimterrestre del litoral alacantí de la Comunitat Valenciana, mitjançant les captivadores imatges del fotògraf i ambientòleg Jaume Fuster. 

I és que hi ha llocs a la Terra que provoquen un estrany encís que atrapa els incauts amb un fulgor que els adreça, inevitablement, a una dolça perdició. La muntanya de Sainte-Victoire és un d’aquests llocs prodigiosos que seduí Paul Cézanne, el parc nacional Yosemite al fotògraf Anselm Adams i Monument Valley a John Ford. Indrets poderosos on la terra es manifesta amb extrema rotunditat.

De la mateixa forma, la Serra Gelada, o muntanya de l’Albir, com s’ha denominat històricament, ha atrapat els ulls i l’ànima de Jaume Fuster. Aquella altura abrupta i ferotge l’ha empés durant anys a viatjar al cor de la muntanya situada a la comarca de la Marina i declarada Parc Natural en 2005. Repetides visites caminant per les sendes del cim, escalant el penya-segat, arrossegant-se per les coves, admirant la majestuositat en barca i en helicòpter. El resultat, Parc Natural de la Serra Gelada. Les llums de l’abisme, una exposició amb la que aconsegueix transmetre la fascinació, bellesa i complexitat de la Serra Gelada, una muntanya d’uns sis quilòmetres de llarg que comprén els municipis de Benidorm i l’Alfàs del Pi i que s’interromp abruptament sobre el mar en un precipici de més de quatre-cents metres d’altura. Un espai on es concentren diverses singularitats geològiques, botàniques, zoològiques i arqueològiques, dignes de ser conegudes i divulgades.

A la mostra trobarem una selecció de fotografies del Parc Natural, realitzades per Fuster al llarg de 15 anys que ens mostraran la màgia, majestuositat i singularitat del paisatge. Llibres de botànica i terminologia que s’han utilitzat per elaborar l’exposició, fotografies històriques, plànols i documents històrics acabaran d’arrodonir una mostra única i global sobre aquest espai natural de gran valor ecològic i ambiental, que alberga la duna fòssil penjant més alta del Mediterrani i una gran diversitat d'ecosistemes terrestres i marins.

En aquest sentit, el llibre de l’exposició, amb el mateix títol, recull les fotografies de Fuster amb textos de persones expertes en diversos camps i coneixedores d’aquesta serra: Francesc Xavier Llorca, Vicenç Maria Rosselló (geografia i toponímia), Carolina Frías (arqueologia) i  Joan Piera (botànica); parlant-nos també de la Serra Gelada com a enclavament estratègic per a la pesca i la vigilància marítima, i també com a refugi i trinxera, que ha estat testimoni de nombroses històries de corsaris, contrabandistes i carabiners. Un catàleg, editat pel Botànic, que complementa a la perfecció l’exposició i que contribueix al seu objectiu: posar el focus d’atenció en un dels paratges de major bellesa i valor de les terres valencianes per alertar de la seua necessària preservació. La serra Gelada és un patrimoni històric i natural a conèixer, reivindicar i protegir.

Jaume Fuster és professor de fotografia de la EASD de València. Natural de Benidorm, és Llicenciat en Ciències de la Informació (San Pablo-CEU) i Doctor per la Universitat Politècnica de València. Va treballar com a productor en RTVV, així com d’operador de càmera, i és autor de diversos llibres, articles i catàlegs sobre fotografia. Les seues exposicions anteriors, Nova Zelanda, cartes des de les antípodes, Almadrava o Poemas para leer sin respirar, són prova del són prova del seu interés per les geografies remotes, l’ésser humà als grans espais naturals o figures amb una forta evocació onírica.

L’exposició Serra Gelada. Les llums de l’abisme ha estat organitzada pel Jardí Botànic de  la Universitat de València en col·laboració amb l’Ajuntament de Benidorm, la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi, la Fundación Frax i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Després d’haver-se pogut veure al Museu Boca del Calvari de Benidorm, i a la Fundació Frax de l’Alfàs del Pi, tanca el seu recorregut al Botànic, on podrà visitar-se a la Sala Hort de Tramoieres del 25 d’octubre de 2018 al 6 de gener de 2019 (entrada gratuïta).