EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2021

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
IGUALTAT I MEDI AMBIENT: UNA VISIÓ PEDAGÒGICA

CICLE DE CONFERÈNCIES I ACTIVITATS RELACIONADES

DIES: 3 - 28 OCTUBRE 2018

LLOC: Estufa Freda. Entrada gratuïta (a excepció del taller “La imatge de la dona a l'esapi urbà”). Aforament limitat.

DESCRIPCIÓ

La problemàtica ambiental com a fenomen social i educatiu es troba estrictament vinculada al benestar humà i a les desigualtats generades per l'ús irresponsable dels recursos naturals. A més, la contribució de les experiències i sabers de les dones han estat ignorades de manera reiterada pel que cal incorporar-les de manera urgent per a enfortir un compromís de desenvolupament humà i sostenible del planeta que represente tant a dones com a homes.

En aquest context, des del Botànic us proposem el cicle Igualtat i medi ambient: una visió pedagògica, comissariat per Nubia Forero. Un programa de conferències amb expertes en la matèria i d’activitats per a tots els públics que té per objectiu, en primer lloc, provocar la reflexió des de la perspectiva de gènere de models que aposten pel progrés sostenible. En segon lloc, analitzarà la relació home, dona i recursos. I, finalment, es proposa abordar la pràctica pedagògica sobre els reptes mediambientals incorporant els coneixements de les dones relacionats amb l’accés, ús i aprofitament dels recursos naturals i els seus efectes en el canvi climàtic, la repartició i  producció alimentària, la feminització de la pobresa i els grans moviments migratoris. Dos àmbits, igualtat i medi ambient, considerats transversals al currículum del nostre sistema educatiu, que cal fomentar que siguen efectivament abordats en la pràctica educativa d’escoles, instituts i universitats.

Entendre aquesta realitat exigeix rigor a l'hora de crear espais efectius per a analitzar les causes, conseqüències i estratègies que des dels diferents projectes polítics estatals, universos culturals i interessos socials contribueixen amb les seues accions a garantir un entorn sostenible i equitatiu. Es tracta, a més, d'un desafiament prioritari i revisable al 2030, d'acord amb els postulats de l'Agenda per al Desenvolupament Sostenible, amb els seus 17 objectius i 169 metes.

PROGRAMACIÓ

3 OCTUBRE - XERRADA:  APORTACIONS ECOFEMINISTES PER A REPENSAR EL MODEL ENERGÈTIC
Ponent: Carmen Castro
Lloc i hora: Estuda freda, 19 h
Descripció: experta en economia feminista i polítiques europees de gènere, posarà en el focus la necessitat de repensar l’assignació de recursos. Un plantejament ètic que posa la sostenibilitat de la vida al cor de l’agenda política, econòmica i energètica.

10 OCTUBRE - XERRADA:  LA IMATGE DE LA DONA A L’ESPAI URBÀ
Ponent: Yolanda Domínguez
Lloc i hora: Estufa freda, 19 h
Descripció: A través de la història de les imatges, l'artista visual i activista, abordarà el procés de lectura de les mateixes, com afecten a les relacions que tenim amb la resta de persones i com influeixen els estereotips en la desigualtat entre homes i dones. Amb el seu treball, ofereix alternatives al discurs dominant i eines per a consumir imatges des d’una llibertat positiva i conscient de la dimensió social i mediambiental.

11 OCTUBRE - TALLER: LA IMATGE DE LA DONA A L’ESPAI URBÀ
Professora: Yolanda Domínguez
Lloc i hora: Estufa freda, d
e 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Aforament: 15 persones
Preu: 25 €
Matrícula: cicbotanic@uv.es 
Descripció: una activitat per provocar la reflexió sobre la contaminació visual de l’espai públic, el consum sostenible i l’ús de la imatge de la dona com a objecte de consum. 

17 OCTUBRE - XERRADA:  ECOFEMINISME; SOSTENIBILITAT I CURES DE LA VIDA
Ponent: Yayo Herrero
Lloc i hora: Estuda freda, 19 h
Descripció: l'experta en ecologia social ens explicarà com la profunda crisi estructural que vivim té el seu origen en la desvinculació de l’economia i la política respecte a la materialitat de la terra i els cossos. Una guerra contra la vida per a la que ens proposarà explorar vies per a revertir-la.

24 OCTUBRE - COL·LOQUI:  EXPERIÈNCIES EN CLAU DE GÈNERE I MEDI AMBIENT 
Participants:
- Lucy Polo
, de l’Associació Por Ti Mujer, ens parlarà sobre Gènere i sostenibilitat.
- Caralina Iriarte i Silvia Oto, d’ONGD Infàncies i dones del món, compartiran el projecte Cultivant la igualtat amb la infantesa desafavorida. Ambdós projectes són exemples de bones pràctiques d’implementació de projectes pedagògics encaminats a la cura, cultiu i recol·lecta en horts urbans.
- Patricia Díaz, gerent en Micologic-València, exposarà en Economia circular: repensar l’agroalimentació la seua experiència en una iniciativa que optimitza la reutilizació i aprofitament de residus per a la seua conversió en adob.
Lloc i hora: Estufa freda, 19 h 

23 OCTUBRE - JORNADA EDUCATIVA
Dirigida a alumnat de centres educatius (Cal concertar places prèviament a cicbotanic@uv.es o cridant al 963156816, de dilluns a divendres de 9 a 14 h). A través de la metodologia del videofòrum, es plantejarà reflexionar sobre la importància del tractament entre iguals i la cura del medi ambient. 

28 OCTUBRE - JORNADA DE PORTES OBERTES
Dirigit a tot tipus de públic
Lloc i hora:
 
Estuda freda, 10 - 14 h
Descripció: A partir de les 10 del matí, tindrà lloc un taller, per torns de 20 minuts, que porta el títol d’El Jardí dels contes igualitaris. Mitjançant la dramatització de relats infantils, es convidarà als grups participant a replantejar-se els rols del gènere, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats entre xiquets i xiquetes. A les 12 h, serà el torn de l’obra de titelles Els detectius del medi ambient, una proposta per a fer gaudir a tots els públics.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIÓ 

Només cal inscripció prèvia per al taller “La imatge de la dona a la ciutat” del dia 11 d’octubre. Les persones interessades poden inscriure’s en cicbotanic@uv.es fins al dia anterior al taller. La resta d’activitats estan destinades al públic en general, amb entrada lliure fins a completar aforament.

PROGRAMA DEL CICLE